ßßß Cookit - przepis na Sernik na kruchym cieście z żurawinami

Sernik na kruchym cieście z żurawinami

nazwa

Wykonanie

Najlepszy sernik z żurawinami. Wszystko tutaj jest pyszne - kruche ciasto jak i słodka masa serowa przełamana smakiem żurawiny. Sernik upiekłam na wzór mojego makowca w kruchym cieście z żurawinami, czytając w komentarzach, jak bardzo Wam smakował :-). Jeśli macie jeszcze zapasy żurawiny, zapraszam do upieczenia!
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.
Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Nie ma konieczności podpiekania ciasta (ja tego nie robiłam), ale jeśli chcecie, można spód podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 15 minut.
Masa serowa:
400 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
100 ml gęstej kwaśniej śmietany 18%
2 duże jajka
130 - 150 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Odstawić na 30 minut.
Masę serową (będzie dość rzadka) wylać na podpieczony spód. Po wierzchu delikatnie wysypać świeżą żurawinę (będzie pływała na powierzchni masy serowej). Następnie, równie delikatnie posypać resztą kruszonki. Piec w temperaturze 175 - 180ºC przez około 60 minut minut. Sernik lekko się napuszy a kruche ciasto ładnie zarumieni. Ostatnie kilka minut przełączam grzanie na samą dolną grzałkę by lepiej podpiec spód. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Najlepiej wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Podawać oprószony cukrem pudrem.
Ponadto:
200 g świeżej żurawiny
cukier puder do oprószenia.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-na-kruchym-ciescie-z-zurawinami