Wykonanie

Najlepszy sernik z
żurawinami. Wszystko tutaj jest pyszne - kruche ciasto jak i słodka masa serowa przełamana smakiem
żurawiny. Sernik upiekłam na wzór mojego makowca w kruchym cieście z
żurawinami, czytając w komentarzach, jak bardzo Wam smakował :-). Jeśli macie jeszcze zapasy
żurawiny, zapraszam do upieczenia!Składniki na kruche ciasto:300 g
mąki pszennej200 g
masła, w temperaturze pokojowej100 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiW naczyniu umieścić miękkie
masło,
mąkę,
cukier i ekstrakt z
wanilii. Wyrobić
między palcami na kruszonkę, odstawić.Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Nie ma konieczności podpiekania ciasta (ja tego nie robiłam), ale jeśli chcecie, można spód podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 15 minut.Masa serowa:400 g
twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie100 ml gęstej kwaśniej
śmietany 18%2 duże
jajka130 - 150 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 łyżeczki
mąki pszennej2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę
serową i zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Odstawić na 30 minut.Masę
serową (będzie dość rzadka) wylać na podpieczony spód. Po wierzchu delikatnie wysypać świeżą
żurawinę (będzie pływała na powierzchni masy serowej). Następnie, równie delikatnie posypać resztą kruszonki. Piec w temperaturze 175 - 180ºC przez około 60 minut minut. Sernik lekko się napuszy a kruche ciasto ładnie zarumieni. Ostatnie kilka minut przełączam grzanie na samą dolną grzałkę by lepiej podpiec spód. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.Najlepiej wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem. Podawać oprószony
cukrem pudrem.Ponadto:200 g świeżej
żurawinycukier puder do oprószenia.Smacznego :-).