Wykonanie

Sernik, który trafia prosto w
serce i pobudza zmysły ;-).
Waniliowy sernik (niewysoki, ale upiekłam taki celowo), warstwa solonego karmelu i popcorn. Sernik smakuje mistrzowsko i tak się prezentuje, nie opada, nie jest trudny do wykonania. Przepis jest niepowtarzalny a na imprezach może okazać się
hitem!Spód:2 opakowania
herbatników typu 'petitki'Solony karmel:1 szklanka
cukru4 łyżki
wody120 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%30 g
masładuża szczypta
soliDo małego garnuszka wsypać
cukier, dodać
wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż
cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż
syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać
masło i
sól. Wymieszać do połączenia. Postawić w powrotem na palnik i pogotować około 30 sekund, mieszając. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.Popcorn:
ziarna kukurydzy do popcornu
olejsólPatelnię lub szerszy garnek przykryć cienką warstwą
oleju. Mocno rozgrzać, wrzucić pojedynczą warstwę
kukurydzy, przykryć pokrywką. Prażyć
kukurydzę, zmniejszając moc palnika w momencie gdy jej ziarenka zaczną się otwierać. Po otworzeniu się wszystkich ziarenek (hałas ustanie) ściągnąć z palnika, odkryć pokrywkę, posolić i wystudzić.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie250 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%2 duże
jajka1,5 łyżki
skrobi ziemniaczanej1 i 1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty z
wanilii, ekstraktu z
wanilii lub 1 opakowanie
cukru wanilinowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć
herbatniki, jeden przy drugim. Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 - 50 minut, najlepiej bez termobiegu. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć, wystudzić (najlepiej przez noc).Kolejnego dnia na wierzch sernika wyłożyć karmel, odkładając kilka łyżek do dekoracji (jeśli karmel mocno zgęstnieje należy włożyć słoiczek z karmelem na kilkanaście sekund do mikrofali i podgrzać). Na warstwę karmelu wysypać popcorn i polać odłożonym karmelem.Smacznego :-).
