Wykonanie

Szybki serniczek.Dodatek
banana sprawia że nie jest to słodki ulepek,wprowadza ożywczą
owocową nutkę.Zniknął błyskawicznie, czyli chyba dobry ;) żałuję że nie upiekłam większego:))

kombinacja własna450 g
twarogu sernikowego(użyłam wieluński - bardzo gęsty, nie zawiera
wody)1/3 szklanki
cukru80 g miękkiego
masła300 g kajmaku + 100g do polewy (użyłam gotowiec z puszki)2
jajka1.5 łyżki
skrobii ziemniaczanejłyżeczka domowej esencji z
wanilii1 duży
bananNa wierzch gęstej polewy/kremu:100 g kajmaku+łyżka masła+ 2 łyżki śmietanki/mlekaNastawiamy piekarnik na 160 stopni (na funkcię sernikową czyli góra-dół).Miksujemy
masło z
cukrem na jasną masę, dodajemy stopniowo
twaróg i miksujemy.W osobnej miseczce blendujemy
banana z esencją i
kajmakiem, tę miksturę dodajemy powoli do masy twarogowej wraz ze
skrobią.Teraz dodajemy po jednym
jajku, krótko miksując.Przelewamy do formy 20cm, posmarowanej
masłem, z dnem wyłożonym papierem.Pieczemy ok. 45-50 minut. Wyłączamy piecyk i pozostawiamy w nim sernik aż do ostygnięcia (można minimalnie uchylić drzwiczki piecyka). Po wystygnięciu smarujemy polewą i wstawiamy na noc do lodówki - bardzo polecam, bo schłodzony duuużo lepszy.