ßßß
Szybki serniczek.Dodatek banana sprawia że nie jest to słodki ulepek,wprowadza ożywczą owocową nutkę.Zniknął błyskawicznie, czyli chyba dobry ;) żałuję że nie upiekłam większego:))
kombinacja własna450 g twarogu sernikowego(użyłam wieluński - bardzo gęsty, nie zawiera wody)1/3 szklanki cukru80 g miękkiego masła300 g kajmaku + 100g do polewy (użyłam gotowiec z puszki)2 jajka1.5 łyżki skrobii ziemniaczanejłyżeczka domowej esencji z wanilii1 duży bananNa wierzch gęstej polewy/kremu:100 g kajmaku+łyżka masła+ 2 łyżki śmietanki/mlekaNastawiamy piekarnik na 160 stopni (na funkcię sernikową czyli góra-dół).Miksujemy masło z cukrem na jasną masę, dodajemy stopniowo twaróg i miksujemy.W osobnej miseczce blendujemy banana z esencją i kajmakiem, tę miksturę dodajemy powoli do masy twarogowej wraz ze skrobią.Teraz dodajemy po jednym jajku, krótko miksując.Przelewamy do formy 20cm, posmarowanej masłem, z dnem wyłożonym papierem.Pieczemy ok. 45-50 minut. Wyłączamy piecyk i pozostawiamy w nim sernik aż do ostygnięcia (można minimalnie uchylić drzwiczki piecyka). Po wystygnięciu smarujemy polewą i wstawiamy na noc do lodówki - bardzo polecam, bo schłodzony duuużo lepszy.