ßßß Cookit - przepis na Serowiec toffee z bananem

Serowiec toffee z bananem

nazwa

Wykonanie

Szybki serniczek.
Dodatek banana sprawia że nie jest to słodki ulepek,
wprowadza ożywczą owocową nutkę.
Zniknął błyskawicznie, czyli chyba dobry ;) żałuję że nie upiekłam większego:))
kombinacja własna
450 g twarogu sernikowego
(użyłam wieluński - bardzo gęsty, nie zawiera wody)
1/3 szklanki cukru
80 g miękkiego masła
300 g kajmaku + 100g do polewy (użyłam gotowiec z puszki)
2 jajka
1.5 łyżki skrobii ziemniaczanej
łyżeczka domowej esencji z wanilii
1 duży banan
Na wierzch gęstej polewy/kremu:
100 g kajmaku+łyżka masła+ 2 łyżki śmietanki/mleka
Nastawiamy piekarnik na 160 stopni (na funkcię sernikową czyli góra-dół).
Miksujemy masło z cukrem na jasną masę, dodajemy stopniowo twaróg i miksujemy.
W osobnej miseczce blendujemy banana z esencją i kajmakiem, tę miksturę dodajemy powoli do masy twarogowej wraz ze skrobią.
Teraz dodajemy po jednym jajku, krótko miksując.
Przelewamy do formy 20cm, posmarowanej masłem, z dnem wyłożonym papierem.
Pieczemy ok. 45-50 minut. Wyłączamy piecyk i pozostawiamy w nim sernik aż do ostygnięcia (można minimalnie uchylić drzwiczki piecyka). Po wystygnięciu smarujemy polewą i wstawiamy na noc do lodówki - bardzo polecam, bo schłodzony duuużo lepszy.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/08/serowiec-toffee-z-bananem.html