ßßß Cookit - przepis na Leniwe pierogi lub kopytka (bezglutenowe)

Leniwe pierogi lub kopytka (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam przepis na moją wersję leniwych pierogów bezglutenowych. Ze względu na ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ służy jako spoiwo, także można te pierogi nazwać leniwymi albo kopytkami. Nie są łatwe, trzeba się natrudzić niestety, ale jak zawsze przy potrawach bezglutenowych - warto. Po takich pierożkach vel kopytkach nie ma uczucia ciężkości, nic nie gniecie w żołądku, nic nie skleja jelit. Jest pysznie, a zachwyty mojej rodziny zajadającej się tymi pierożkami są najlepszą rekomendacją :-). Z podanych proporcji wychodzi tyle pierogów, że może się najeść 4-osobowa rodzina (dwóch dorosłych i dwoje dzieci). Nasza rodzina to trzy osoby, więc część pierożków zamroziłam na zaś :-).
Zapraszam :-)
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
300 g twarogu
80 g skrobi ziemniaczanej
80 g mąki ryżowej (+ sporo do podsypywania)
1 jajko
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru
masło do stopienia do okraszenia pierożków
Wykonanie:
1. Gotujemy ziemniaki jak zwykle, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy twaróg i jajko, mieszamy.
3. Dodajemy cukier i cukier z prawdziwą wanilią i mieszamy.
4. Teraz czas na mąki, jeżeli okaże się, że nasze "ciasto" jest za mokre, trzeba dosypać więcej mąki ryżowej. Mieszamy.
5. Przekładamy na blat i zagniatamy.
6. Dzielimy ciasto na części i formujemy wałeczki. Nie jest to łatwe, ale możliwe. Podsypujemy mąką ryżową.
7. Tniemy po skosie. Nastawiamy garnek z wodą. Solimy wrzątek jedną łyżeczką soli. Wrzucamy pierogi na wrzątek, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę delikatnie mieszając. W rondelku roztapiamy masło lekko je brązowiąc. Ugotowane pierożki vel kopytka polewamy roztopionym masłem i sypiemy cukrem. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/04/leniwe-pierogi-lub-kopytka-bezglutenowe.html