Wykonanie

Przedstawiam przepis na moją wersję leniwych pierogów bezglutenowych. Ze względu na
ziemniaki można je też określić kopytkami, ale w wersji bezglutenowej składnik ziemniaczany jest niezbędny, ponieważ służy jako spoiwo, także można te pierogi nazwać leniwymi albo kopytkami. Nie są łatwe, trzeba się natrudzić niestety, ale jak zawsze przy potrawach bezglutenowych - warto. Po takich pierożkach vel kopytkach nie ma uczucia ciężkości, nic nie gniecie w żołądku, nic nie skleja jelit. Jest pysznie, a zachwyty mojej rodziny zajadającej się tymi pierożkami są najlepszą rekomendacją :-). Z podanych proporcji wychodzi tyle pierogów, że może się najeść 4-osobowa rodzina (dwóch dorosłych i dwoje dzieci). Nasza rodzina to trzy osoby, więc część pierożków zamroziłam na zaś :-).Zapraszam :-)Składniki:ok. 1 kg
ziemniaków300 g
twarogu80 g
skrobi ziemniaczanej80 g
mąki ryżowej (+ sporo do podsypywania)1
jajkoopakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżki
cukrumasło do stopienia do okraszenia pierożkówWykonanie:

1. Gotujemy
ziemniaki jak zwykle, przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Do ostudzonych
ziemniaków dodajemy
twaróg i
jajko, mieszamy.

3. Dodajemy
cukier i
cukier z prawdziwą
wanilią i mieszamy.

4. Teraz czas na
mąki, jeżeli okaże się, że nasze "ciasto" jest za mokre, trzeba dosypać więcej
mąki ryżowej. Mieszamy.

5. Przekładamy na blat i zagniatamy.

6. Dzielimy ciasto na części i formujemy wałeczki. Nie jest to łatwe, ale możliwe. Podsypujemy
mąką ryżową.

7. Tniemy po skosie. Nastawiamy garnek z
wodą. Solimy wrzątek jedną łyżeczką
soli. Wrzucamy pierogi na wrzątek, zmniejszamy ogień i gotujemy chwilę delikatnie mieszając. W rondelku roztapiamy
masło lekko je brązowiąc. Ugotowane pierożki vel kopytka polewamy roztopionym
masłem i sypiemy
cukrem. Smacznego :-)

