Wykonanie
Pierogi to smak mojego dzieciństwa. Kiedy byłem małym brzdącem moja Mama często robiła pierogi z różnymi nadzieniami. Były pierogi z
serem, ruskie, z
truskawkami,
śliwkami czy przez wielu uwielbiane z
kapustą.Teraz kiedy mieszkam z dala od domu często brakuje mi takich domowych dan jak pierogi. Kupione w sklepie nie są już takie same i tak dobre jak zrobione samodzielnie.Zrobienie pierogów od podstaw zajmuje trochę czasu, tym bardziej jak ktoś nie ma wprawy i robi je dość rzadko. W moim przypadku właśnie tak było i zrobienie ponad 50 pierogów zajęło mi ponad2 godziny. Mimo tego warto było poświęcić tyle czasu by znów wrócić wspomnieniami do dzieciństwa.Składniki:- 2,5 szklanki
mąki- pół łyżeczki
soli- 2
jajka- 3 łyżki rozpuszczonego
masła- szklanka gorącej przegotowanej
wody- 400 g
sera bialego- 4 łyżki
cukru- łyżeczka
cukru wanilinowego- łyżeczka budyniu
waniliowegoPrzygotowanie:Na stolnicę lub blat przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól i mieszamy ze sobą. W środku robimy rowek, dodajemy
jajko, rozpuszczone
masło i
wodę (
wodę należy dodawać stopniowo). Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek (2-3 mm) i wykrawamy za pomocą np. szklanki kółka.Do miski wrzucamy
ser, dodajemy
jajko,
cukier,
cukier wanilinowy oraz
budyń waniliowy. Mieszamy wszystko za pomocą miksera lub rękoma.Farsz nakładamy na ciasto, zawijamy i zlepiamy brzegiGotujemy w osolonej wodzie. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch wyławiamy je łyżką cedzakowąSmacznego:)