Wykonanie
Dzisiaj zrobiłam deser, który okazał się kompletnym przebojem kulinarnym w moim domu! Ptysiowa mini wieżyczka spotkała się z miłym zachwytem domowników. Danie wygląda na prawdę elegancko, idealne więc na rodzinne czy towarzyskie spotkania - no i ten efekt smakowy! Do tego na prawdę proste - pierwszy raz robiłam ptysie w tej formie i wszystko poszło 'zgodnie z planem' (którego nigdy nie mam). Ale
róbcie i koniecznie oceńcie sami :)
Przepis:1/4 l
wody8 dag
masłasól20 dag
mąki4
jajakrem Tiramisu
cukier +
woda (na karmel) w proporcjach ok. 1:1Zagotować
wodę z tłuszczem i szczyptą
soli. Na wrzącą
wodę wsypać przesianą
mąkę, odsunąć na bok, ocierać szybko, starannie rozbijając grudki
mąki. Wybijać ciasto płaską łyżką drewnianą na małym ogniu, aż będzie gładkie, lśniące i "szkliste". Odstawić na bok, trochę schłodzic, ciągle ucierac dodając
jaja. Wyrobic łyżką do zupełnego ostudzenia. Na blachę położyc pergamin do pieczenia i szprycką lub łyżką nakładac ciasto (rozpłaszczone kulki) wielkości
śliwki. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku ( pierwsze 10 min w 200 st z termoobiegiem lub 220st. bez termoobiegu,
potem zniżyc odpowiednio do 180st lub 200st).Zrobic karmel w rondelku (ważne: nie mieszaj!), tak aby uzyskał kolor jasnobrązowy i robiły się "piórka" 1 stopnia, ułóż ptysie dookoła, aby utworzyły okrąg na talerzu, polej karmelem. Następnie ułóż górną warstwę z ptysiów i polej ponownie. Na wysmarowaną miseczkę do góry dnem
olejem wylej karmel (cienkimi nitkami) i włóż do lodówki, aby wystygł. Masę tiramisu przełóż do środka. Po schłodzeniu w lodówce (1 godzina) torciku zdjąć karmel ze schłodzonej miseczki (powinien łatwo odchodzić) i zrobić dekorację na wierzchu. Podawać schłodzone.Ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego kremu tiramisu, dodałam do jedynie
kawy rozpuszczalnej i ziarna
wanilii.SMACZNEGO :)