ßßß Cookit - przepis na Tarta pomarańczowa

Tarta pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Ten weekend zapowiada się bardzo pracowicie, ale słodko:) Będą zajęcia na uczelni, będą też goście, urodziny i oczywiście pieczenie tortu. W tym roku wymyśliłam, że zamiast tradycyjnego tortu przygotuję kolorowe ciasteczka na patyku (cake pops) ułożone na jego kształt. Zobaczymy co z tego będzie... Mam nadzieję, że uda mi się uchwycić efekt końcowy i podzielić z Wami na blogu. Tymczasem dzisiaj poczęstuję moich gości (Patrycję i Pawła ze Stasiem:)) pomarańczową tartą.
Tarta pomarańczowa to bardzo aromatyczny i w miarę prosty do przygotowania deser. Często przygotowuję różnego rodzaju tarty, zarówno na słodko, jak i na słono. Uważam, że pięknie się prezentują i są niezwykle wdzięczne do serwowania podczas spotkań z przyjaciółmi, czy rodziną.
Najważniejsze w tarcie pomarańczowej są: kruchy spód i aksamitne, owocowe wypełnienie. Gotowej tarty nie ozdabiam praktycznie niczym: dzisiaj - kilkoma czekoladowymi serduszkami. Lubię jej minimalistyczny wygląd, za którym kryje się bardzo intensywny i pyszny smak...
Z przepisu, który dzisiaj prezentuję na blogu można przygotować także tartę cytrynową lub limonkową. Wszystkie są pyszne!
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
Kruchy spód:
250 g mąki
125 g schłodzonego masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju
1/4 szklanki wody
Pomarańczowy krem:
3 jajka
60 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
otarta skórka z 1/2 pomarańczy
ok. 75 ml soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Zaczynamy od kruchego spodu: mąkę, masło, sól, cukier, olej i wodę wymieszać (można użyć robota kuchennego), ale niezbyt długo - do połączenia się składników. Odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm i wyłożyć nim formę do tart - natłuszczoną masłem i oprószoną bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem (dość gęsto) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut. Podpieczone lekko ciasto wyjąć z piekarnika. Aby mieć pewność, że ciasto nie rozmięknie za bardzo pod wpływem kremu, można w tym momencie posmarować podpieczony spód rozmąconym jajkiem i wstawić jeszcze do piekarnika na 3 minuty.
W tym czasie przygotować owocowe wypełnienie: jaja, cukier, śmietankę, skrobię, skórkę z pomarańczy i sok pomarańczowy wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min. Przed podaniem tartę schłodzić w lodówce - najlepiej kilka godzin.
Uwaga:
Przygotowując kruchy spód wodę należy dodawać powoli i stopniowo. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodajemy odrobinę więcej wody.
Ja dysponuję bardzo niską formą do tart. Jeśli posiadacie głębszą - należy podwoić ilość składników na owocowe wypełnienie. Ciasta powinno wystarczyć.
Czas pieczenia: po ok. 20-25 minutach należy sprawdzić wypełnienie tarty - powinno być ścięte, lecz uginające się pod dotykiem. Wszystko będzie zależało od ilości wypełnienia i rozmiaru formy do tarty.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/10/tarta-pomaranczowa.html