Wykonanie
Ten weekend zapowiada się bardzo pracowicie, ale słodko:) Będą zajęcia na uczelni, będą też goście, urodziny i oczywiście pieczenie
tortu. W tym roku wymyśliłam, że zamiast tradycyjnego
tortu przygotuję kolorowe
ciasteczka na patyku (
cake pops) ułożone na jego kształt. Zobaczymy co z tego będzie... Mam nadzieję, że uda mi się uchwycić efekt końcowy i podzielić z
Wami na blogu. Tymczasem dzisiaj poczęstuję moich gości (Patrycję i Pawła ze Stasiem:))
pomarańczową tartą.
Tarta pomarańczowa to bardzo aromatyczny i w miarę prosty do przygotowania deser. Często przygotowuję różnego rodzaju tarty, zarówno na słodko, jak i na słono. Uważam, że pięknie się prezentują i są niezwykle wdzięczne do serwowania podczas spotkań z przyjaciółmi, czy rodziną.


Najważniejsze w tarcie pomarańczowej są: kruchy spód i aksamitne,
owocowe wypełnienie. Gotowej tarty nie ozdabiam praktycznie niczym: dzisiaj - kilkoma czekoladowymi serduszkami. Lubię jej minimalistyczny wygląd, za którym kryje się bardzo intensywny i pyszny smak...

Z przepisu, który dzisiaj prezentuję na blogu można przygotować także tartę
cytrynową lub
limonkową. Wszystkie są pyszne!Pozdrawiam,
Asia ♥

Składniki:Kruchy spód:250 g
mąki125 g schłodzonego
masłaszczypta
soli2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oleju1/4 szklanki
wodyPomarańczowy krem:3
jajka60 g
cukru100 ml
śmietanki kremówki1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejotarta skórka z 1/2
pomarańczyok. 75 ml soku z
pomarańczyPrzygotowanie:Zaczynamy od kruchego
spodu:
mąkę,
masło,
sól,
cukier,
olej i
wodę wymieszać (można użyć robota kuchennego), ale niezbyt długo - do połączenia się składników. Odstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm i wyłożyć nim formę do tart - natłuszczoną
masłem i oprószoną
bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem (dość gęsto) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut. Podpieczone lekko ciasto wyjąć z piekarnika. Aby
mieć pewność, że ciasto nie rozmięknie za bardzo pod wpływem kremu, można w tym momencie posmarować podpieczony spód rozmąconym
jajkiem i wstawić jeszcze do piekarnika na 3 minuty.W tym czasie przygotować
owocowe wypełnienie:
jaja,
cukier,
śmietankę,
skrobię, skórkę z
pomarańczy i
sok pomarańczowy wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i wylać na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min. Przed podaniem tartę schłodzić w lodówce - najlepiej kilka godzin.Uwaga:Przygotowując kruchy spód
wodę należy dodawać powoli i stopniowo. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodajemy odrobinę więcej
wody.Ja dysponuję bardzo niską formą do tart. Jeśli posiadacie głębszą - należy podwoić ilość składników na
owocowe wypełnienie. Ciasta powinno wystarczyć.Czas pieczenia: po ok. 20-25 minutach należy sprawdzić wypełnienie tarty - powinno być ścięte, lecz uginające się pod dotykiem. Wszystko będzie zależało od ilości wypełnienia i rozmiaru formy do tarty.Smacznego!