ßßß Cookit - przepis na Galaretka rabarbarowa

Galaretka rabarbarowa

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis będzie bazą dla dwóch kolejnych. Sądzę, że będę go wykorzystywała dość często, gdyż galaretka rabarbarowa jest niezwykle urokliwa - nie tylko wyglądem, ale również i smakiem. Jej słodko-kwaśny posmak kusi kubki smakowe i doskonale współgra ze słodkimi dodatkami. Nie podaję źródła ani inspiracji - pomysł jest efektem mojej intuicji. Dodam jeszcze, że zdjęcie nie oddaje pięknego jasnoróżowego koloru galaretki.
Składniki:
- 1 szklanka wody,
- 1 duża, czerwona łodyga rabarbaru,
- 2 łyżki cukru (lub więcej, jeśli ma być bardziej słodka niż kwaśna),
- 1,5 łyżeczki żelatyny,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii.
Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy cukier, ekstrakt, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Powstały płyn przecedzamy przez drobne sito - by pozbyć się części rabarbaru. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sok z cytryny, w razie potrzeby więcej cukru. Wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę, energicznie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostudzenia, w razie potrzeby umieszczamy w lodówce. W kolejnym przepisie znajdzie się pomysł na wykorzystanie galaretki rabarbarowej. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/05/galaretka-rabarbarowa.html