Wykonanie
Zachciało mi się racuchów z
jabłkami. Bardzo dawno ich nie robiłam, a że teraz jestem przez jakiś czas w domu to
mogę poszaleć w kuchni z pysznymi śniadaniami. Takie racuszki można oczywiście zrobić także na obiad czy kolację, a także zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły. Pamiętam jak mama takie nam robiła na śniadanie. Polewała
miodem lub posypywała
cukrem.
Jejku jak one smakowały. Albo jak wracałyśmy z dworu to czekała na nas taka kolacja, mniam pyszności.
Jabłka ja zazwyczaj ścieram na tarce, ale jak chcecie to możecie je pokroić w drobną kostkę. I koniecznie dodajcie
cynamon. Miłego dnia kochani i smacznego.Składniki:- 150 g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
cynamonu- 2
jajka- 300 g
jogurtu naturalnego- 2 łyżeczki
cukru- 2 łyżki
oleju rzepakowego (Woj-Len)- 8 łyżek
mleka- 2
jabłka-
cukier puder do posypania racuchówDo miski wbijamy
jajka i ubijamy je trzepaczką razem z
cukrem. Dodajemy
jogurt,
mleko i
olej i ponownie mieszamy. Wsypujemy
mąkę i
cynamon, mieszamy dokładnie, aż składniki się ze sobą połączą.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.Rozgrzewamy patelnię i nakładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Gotowe racuchy posypujemy
cukrem pudrem.