ßßß
Zapraszam na przepyszne placuszki z dodatkiem jabłek, idealne na śniadanie lub po prostu na małe co niecoPrzepis:200 g. mąki pszennej pełnoziarnistej lub pszennej2 opakowania jogurtu naturalnego 180 g1 jajko100 ml mleka100 ml oleju rzepakowego1 jabłkołyżeczka cynamonułyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli
Mieszamy mąkę, jajko, mleko, jogurt, wlewamy olej. Dodajemy cynamon, sodę i sól. Mieszamy do połączenia się skladników. Na koniec dodajemy utarte jabłko, ( ucieramy na grubszych oczkach tarki) mieszamy.Rozgrzewamy patelnie nieprzywierającą. Nie dodajemy na patelnie oleju, gdyż olej jest już w cieście. No chyba, że lubicie smażyć na oleju, technika dowolnaRacuszki smażymy do zarumienienia.Propozycja podania:Racuszki możemy opruszyć cukrem pudrem lub polać miodem. Obie wersję dodają słodyczy do naszych placuszków.
Smacznego