Wykonanie
            Mam koleżankę z dzieciństwa (Madziu, jeśli to czytasz, przesyłam uściski :), która stwierdziła kiedyś, że nie lubi 
bananów, bo smakują, jak 
ziemniaki. Może nie do końca się z tym stwierdzeniem zgadzam, ale muszę przyznać, że sama nie pałam do nich wielką miłością. W zasadzie tylko takie zielone, jeszcze lekko niedojrzałe jadam od czasu do czasu na surowo, wszystkie inne lądują w koktajlach, deserach i wypiekach. Zarówno ja i Zuzia zdecydowanie wolimy je w takiej postaci :)Ponieważ, wbrew wszelkiej logice, zawsze mamy w domu sporą kiść 
bananów, ciasta i muffiny 
bananowe goszczą u nas regularnie. Na blogu znajdziecie już kilka naszych ulubionych przepisów z wykorzystaniem tych 
owoców: ciasto 
czekoladowe z 
bananami, nasze ukochane ciasto 
bananowe z nutellą, czy tort 
kawowy z 
bananami na przykład. Wszystkie pyszne i wszystkie warte polecenia. A teraz dołączą do nich muffiny z dzisiejszego przepisu, które pokochaliśmy od pierwszego gryza :)
Banany i 
czekolada to połączenie idealne, do czego nikogo chyba przekonywać nie muszę. 
Owoce sprawiają, że ciasto jest wilgotne, mięciutkie i długo zachowuje świeżość, a 
czekolada… no cóż, 
czekolada sprawia, że wszystko smakuje lepiej ;)Polecam :)Składniki na 12 muffinek:3 bardzo dojrzałe 
banany1/4 szklanki drobnego 
cukru do wypieków1/2 szklanki jasnego 
cukru muscovado1/3 szklanki roztopionego i przestudzonego 
masła (można zastąpić 
olejem)1 duże 
jajko2 łyżeczki ekstraktu z 
waniliiszczypta 
soli1/2 łyżeczki 
cynamonu1 łyżeczka 
proszku do pieczenia1 łyżeczka 
sody1 i 1/2 szklanki 
mąki pszennejokoło 200g dobrej jakości 
mlecznej czekolady posiekanej niezbyt drobno (u mnie 52%)Wykonanie:
Banany umieść w misce z oboma rodzajami 
cukru i rozgnieć tłuczkiem do 
ziemniaków lub widelcem. Dodaj 
masło, 
jajko, 
wanilię, 
sól, 
cynamon, 
proszek do pieczenia oraz 
sodę i wymieszaj wszystko dokładnie.Do masy wsyp 
mąkę i wymieszaj łyżką lub szpatułką niezbyt dokładnie. Na koniec dodaj posiekaną 
czekoladę i raz jeszcze przemieszaj krótko.Formę do muffinów wyłóż papilotkami i każdą napełnij do około 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i piecz przez około 20 minut, aż muffinki wyrosną ładnie i będą sprężyste w dotyku. Upieczone pozostaw przez chwilę w formie, a 
potem wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)Reklamy