Wykonanie
Ciekawe i fajne połączenie
jabłek z
serem a także delikatną nutką
cytryny. Przepis z bloga Domowe Wypieki .

Ciasto ucierane :300 g miękkiego
masła230 g
cukru6
jajeksok z 3
cytryn300 g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczeniawarstwa
jabłkowa :1 kg
jabłek30 g
rodzynek20 g
masła1 łyżeczka
cynamonumasa serowa :500 g
twarogu z wiaderka lub quarku80 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2
jajka18 g budyniu
waniliowegoJabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy w ćwiartki a
potem na grubsze plasterki.W garnku roztapiamy
masło, dodajemy
jabłka i
rodzynki i na niewielkim ogniu podsmażamy aż
jabłka lekko zmiękną ale wciąż zachowają swój kształt. Dodajemy
cynamon, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem na jasną, puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach dodajemy po jednym
jajku. następnie wlewamy stopniowo sok nie przerywając mieszania. Na końcu delikatnie wmieszać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Do formy o wymiarach 35x24 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy trochę więcej jak połowę ciasta. Na wierzchu ułożyć ostudzone
jabłka.Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksować, tylko do połączenia. Następnie wykładamy masę na
jabłka.Na końcu resztę ciasta ucieranego rozkładamy na warstwie serowej. Kładziemy kleksy za pomocą łyżki, ciasto zleje się podczas pieczenia.Pieczemy w temp. 180°C przez 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)