Wykonanie
Danie w stylu indyjskim.
Indyk duszony w pomidorach z pikantną nutą pasty
curry ,
chili i
czosnku, soczystymi
pomidorami i rozgrzewającym
imbirem.
Curry jest szybkie i proste w przygotowaniu , nie zwykle aromatyczne i bardzo smaczne.


Składniki: 500g
mięsa z udźca
indyka2
cebule3 ząbki
czosnku3 cm korzenia świeżego
imbiru1/2
papryczki chili z pestkami400 g krojonych
pomidorów z zalewy5
pomidorów suszonych z
oleju1 łyżka czerwonej pasty
curry250 ml
mleczka kokosowego2 łyżeczki
pomidorów suszonych z
czosnkiem i
bazylią1/2 łyżeczki
chili w proszku1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
curry w proszku
sól ,
pieprzmasło klarowane do smażeniasłodka
śmietana do podania z daniemugotowany
ryż do podania z daniem Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę , przyprawić czerwoną pastą
curry,
chili,
słodką papryką oraz
curry, wymieszać.
Cebulę pokroić w kostkę ,
czosnek w plasterki,
imbir i
papryczkę chili posiekać drobno.W głębokiej patelni lub woku rozgrzać
masło klarowane, zeszklić
cebulę dodając w połowie smażenia
czosnek z
imbirem i
papryczką chili.Dołożyć
mięso, smażyć na rumiano.Całość zalać krojonymi
pomidorami oraz
mleczkiem kokosowym.Dołożyć pokrojone w paski
suszone pomidory z
oleju.Dusić na minimalnym gazie kolejne 15-20 min.Doprawić
suszonymi pomidorami z
czosnkiem i
bazylią,
solą i
pieprzem.
Curry podawać z porcją
ryżu i łyżką słodkiej
śmietanki.


Smacznego