ßßß

Składniki: 500g mięsa z udźca indyka2 cebule3 ząbki czosnku3 cm korzenia świeżego imbiru1/2 papryczki chili z pestkami400 g krojonych pomidorów z zalewy5 pomidorów suszonych z oleju1 łyżka czerwonej pasty curry250 ml mleczka kokosowego2 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią1/2 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka curry w proszkusól , pieprzmasło klarowane do smażeniasłodka śmietana do podania z daniemugotowany ryż do podania z daniem Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę , przyprawić czerwoną pastą curry, chili, słodką papryką oraz curry, wymieszać.Cebulę pokroić w kostkę , czosnek w plasterki, imbir i papryczkę chili posiekać drobno.W głębokiej patelni lub woku rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę dodając w połowie smażenia czosnek z imbirem i papryczką chili.Dołożyć mięso, smażyć na rumiano.Całość zalać krojonymi pomidorami oraz mleczkiem kokosowym.Dołożyć pokrojone w paski suszone pomidory z oleju.Dusić na minimalnym gazie kolejne 15-20 min.Doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, solą i pieprzem.Curry podawać z porcją ryżu i łyżką słodkiej śmietanki.
Smacznego