ßßß
Zrobiło się jesiennie, znacznie zimniej i wracając do domu z pracy mam ochotę na pyszne i syte dania. Jednocześnie mam w pamięci lato, kolory i ciepło, więc w moje kuchni staram się wprowadzać wiele kolorów i ciepła. Ta zapiekanka właśnie taka jest. Pełna warzyw, kolorów, z makaronem i żółtym serem. Pyszna wyszła, spróbujcie koniecznie. Przepis powstał w naszym wspólnym INTERGALAKTYCZNYM GOTOWANIU, gdzie były trzy główne składniki - makaron, pomidor i papryka. Ja akurat zrobiłam zapiekankę a jestem ciekawa co wy stworzyłyście. Wspólne weekendowe gotowanie dostarcza wiele radości, robiąc tą zapiekankę po głowie chodziła mi myśl co robi w tym czasie Monika i inne osoby, które razem z nami zdecydowały się gotować. Pewnie powstały same pyszności.Monika zrobiła również zapiekankę, cały pyszny przepis znajdziecie tutaj . Dziękuje za wspólne gotowanie, było super.Zapraszam :-)Składniki:- 400 g makaronu- 3 papryki (miałam 2 czerwone i 1 żółtą)- 1 cukinia (około 500 g)- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- kilka czarnych oliwek- puszka pomidorów krojonych- 6 pomidorów suszonych z zalewy olejowej- sól, pieprz- szczypta chili- pół łyżeczki curry- szczypta kurkumy- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej- łyżka oleju kokosowego(od Woj-Len)- kilka listków świeżej bazyliiWykonanie:Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię obieramy i usuwamy pestki, kroimy w większą kostkę również. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek tak samo. Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki.Na patelnię wkładamy łyżkę oleju i podsmażamy cebule. Dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię. Dodajemy suszone pomidory, czosnek, pomidory z puszki i przyprawy. Wrzucamy oliwki w całości. Wszystko razem mieszamy i dusimy chwilkę. W tym czasie jak duszą się warzywa gotujemy makaron all dente, ważne aby go nie rozgotować.Do naczynia (żaroodporne lub inne do zapiekania) wkładamy makaron i warzywa z sosem. Dodajemy posiekaną bazylię i 50 g startego sera żółtego. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika - grzanie góra-dół, temperatura 200 stopni na 15 minut, następnie zapiekankę posypujemy resztą starego żółtego sera i pieczemy kolejne 15 minut. Przekładamy na talerze i zajadamy ze smakiem.