Wykonanie
Gorąco polecam ten piernik osobom, które są na diecie bezglutenowej. Tym co nie są również polecam ;) Piernik jest dość zbity ale bardzo smaczny i mimo, że bez
cukru to wystarczająco słodki. Przepis z bloga Pretty bake .
Składniki :150 g
migdałów (użyłam od razu
mąki migdałowej )15 g gorzkiego
kakao1 łyżka
przyprawy do piernika ( najlepiej domowej )1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej70 g
suszonych daktyli bez pestek2 łyżki
miodu4
żółtka3 łyżki puree z dyni4
białka10 suszonych
śliwek50 g
orzechów włoskichŚliwki i
orzechy włoskie siekamy. Odstawiamy.
Migdały mielimy na
mąkę, przekładamy do misi. Do
migdałów dodajemy
kakao,
przyprawę do piernika,
sodę. Mieszamy.
Daktyle zalewamy ciepłą
wodą aby zmiękły ( ja nie musiałam tego robić bo kupiłam miękkie. Można je dostać w Ldlu), odcedzamy. Miksujemy z
miodem na pastę.W misce ucieramy
żółtka na jasny, gęsty krem ( zajmie to ok 5 minut ). Kolejno dodajemy pastę z
daktyli, mieszamy. Następnie wsypujemy
migdałową mieszankę oraz dodajemy puree z dyni. Mieszamy.Osobno ubijamy na sztywno
białka.
Białka dodajemy do masy piernikowej za pomocą łyżki lub
łopatki delikatnie mieszając. Na koniec dokładamy
orzechy oraz
śliwki posiekane. Mieszamy.Ciasto przelewamy do niewielkiej keksówki o wymiarach ok 13x23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej lekko
masłem. Pieczemy w temp. 170°C przez ok 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Polewa :2 łyżki
masła2 łyżki
ksylitolu ( lub innego słodzika, u mnie
miód )4 łyżki
mleka3 łyżki gorzkiego
kakaoMasło roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszając podgrzewamy aż
kakao się rozpuści a masa lekko zgęstnieje. Jeszcze ciepła polewą oblewamy ostudzony piernik.Smacznego :)