ßßß Cookit - przepis na Piernik bez glutenu, bez cukru

Piernik bez glutenu, bez cukru

nazwa

Wykonanie

Gorąco polecam ten piernik osobom, które są na diecie bezglutenowej. Tym co nie są również polecam ;) Piernik jest dość zbity ale bardzo smaczny i mimo, że bez cukru to wystarczająco słodki. Przepis z bloga Pretty bake .
Składniki :
150 g migdałów (użyłam od razu mąki migdałowej )
15 g gorzkiego kakao
1 łyżka przyprawy do piernika ( najlepiej domowej )
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
70 g suszonych daktyli bez pestek
2 łyżki miodu
4 żółtka
3 łyżki puree z dyni
4 białka
10 suszonych śliwek
50 g orzechów włoskich
Śliwki i orzechy włoskie siekamy. Odstawiamy.
Migdały mielimy na mąkę, przekładamy do misi. Do migdałów dodajemy kakao, przyprawę do piernika, sodę. Mieszamy.
Daktyle zalewamy ciepłą wodą aby zmiękły ( ja nie musiałam tego robić bo kupiłam miękkie. Można je dostać w Ldlu), odcedzamy. Miksujemy z miodem na pastę.
W misce ucieramy żółtka na jasny, gęsty krem ( zajmie to ok 5 minut ). Kolejno dodajemy pastę z daktyli, mieszamy. Następnie wsypujemy migdałową mieszankę oraz dodajemy puree z dyni. Mieszamy.
Osobno ubijamy na sztywno białka. Białka dodajemy do masy piernikowej za pomocą łyżki lub łopatki delikatnie mieszając. Na koniec dokładamy orzechy oraz śliwki posiekane. Mieszamy.
Ciasto przelewamy do niewielkiej keksówki o wymiarach ok 13x23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej lekko masłem. Pieczemy w temp. 170°C przez ok 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Polewa :
2 łyżki masła
2 łyżki ksylitolu ( lub innego słodzika, u mnie miód )
4 łyżki mleka
3 łyżki gorzkiego kakao
Masło roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Mieszając podgrzewamy aż kakao się rozpuści a masa lekko zgęstnieje. Jeszcze ciepła polewą oblewamy ostudzony piernik.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2017/12/Piernik-bez-glutenu-bez-cukru.html