Wykonanie
To ciasto jest niesamowicie aromatyczne, idealnie wilgotne, zdrowe i bardzo łatwe w wykonaniu. Zachęcam Was do spróbowania tego tradycyjnego świętokrzyskiego przepisu. Piernik należy zrobić nawet 2 tygodnie przed Świętami, owinąć starannie w lnianą ścierką i schować w suchym i chłodnym miejscu.Będziecie zaskoczeni tym fantastycznym smakiem. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym od razu po zrobieniu zdjęć :)
Składniki:4,5 szklanki żytniej
mąki6
jajek150g
masła1 szklanka
miodu naturalnego spadziowego1,5 szklanki
cukru3 łyżeczki
sody2 łyżki
przyprawy do pierników1 szklanka
mleka50 g
śliwek suszonych50 g
moreli suszonychPrzygotowanie:1.
Żółtka oddzielić od
białek.2.
Masło utrzeć z
cukrem dodając kolejno
żółtka.3. Do utartej masy dodać płynny
miód,
sodę,
przyprawy korzenne,
mąkę żytnią i
mleko, pokrojone w paski
śliwki i
morele. Wszystko dobrze wymieszać.4. Osobno ubić 6
białek na sztywną piane i dodać do utartej masy piernikowej. Delikatnie wymieszać łyżką.5. Ciasto przelać do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec ok 1 godziny do momentu suchego patyczka.6. Ciasto należy zrobić nawet 2 tygodnie przed świętami, owinąć starannie w lniana ścierkę i schować w suchym i chłodnym miejscu.7. Przed podaniem udekorować
czekolada i
bakaliami.
Smacznego:)