Wykonanie
Najlepsze
ciasteczka jakie dotychczas
jadłam. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Nie da się im oprzeć...u mnie zniknęły jeszcze tego samego dnia co wyciągnęłam je z pieca. Poza tym ja osobiście jestem wielką fanką kruszonki, gdziekolwiek by ona nie była, nie umiem się jej oprzeć. A połączenie jej z kruchym
ciastem i powidłami to bajka!:) Znalezione tutaj .Składniki na ciasto maślane:-250g
mąki orkiszowej(ja dałam 320g+ podsypywałam dodatkowo przy wałkowaniu-było bardzo klejące)-100g
ksylitolu-200g
masła-szczypta
soli-1 jajko+ jedno
żółtko+powidła
śliwkoweDo
mąki dodać
masło, drobno posiekać nożem. Dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować i wykrawać szklanka kółka. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę powideł i posypać kruszonką.Kruszonka:-2 czubate łyżki
mąki orkiszowej-2 łyżki
ksylitolu-1 płaska łyżka
masła(ja dałam 30g)-1 łyżka mielonych
orzechów włoskich(dałam łyżkę mielonych
migdałów)Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść rękoma do uzyskania kruszonki.Zrobione
ciasteczka piec przez ok. 15 minut w temp. 180 * C.
Smacznego!:)