Wykonanie
Śliwki pochodzą prawdopodobnie z Kaukazu i od bardzo dawna towarzyszą człowiekowi. Znali je Chińczycy, Etruskowie, Słowianie.
Owoce te był bardzo popularne w średniowiecznej Francji. Nazwa jednej z odmian –
renkloda (Reine Claude – Królowa Klaudia) – została nadana przez François Belona na cześć Klaudii de Valois (1499-1524), żony króla Franciszka I, która jak opisują ją źródła historyczne była słodka i dobra.
Śliwki jada się suszone oraz świeże. Są częstym dodatkiem do
mięs (w szczególności
wieprzowiny oraz drobiu, a w kuchni
krajów Bliskiego Wschodu również do
jagnięciny), składnikiem
dżemów,
marmolad, nadzień do ciast, a także
sosów. Możemy zamarynować je w occie czy zrobić z nich aromatyczną
nalewkę. Ja przygotowałam na dziś przepis na swojski placek z węgierkami.Ciasto ze
śliwkami – przepis500 – 600 g
śliwek węgierek300 g
mąki130 g
cukru100 g
masła4
żółtkaszczypta
soliMasło rozpuszczamy w misce, po czym dodajemy
żółtka oraz
sól i dokładnie mieszamy. Następnie idzie przesiana przez sito
mąka i
cukier. Ciasto dobrze wygniatamy i gdy jest gotowe, rozwałkowujemy je, a na koniec umieszczamy w wysmarowanej
masłem formie. Placek wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W tym czasie
śliwki kroimy na pół. Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na wierzchu
śliwki i pieczemy przez kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia możemy posypać wierzch odrobiną
cukru, który pod wpływem ciepła lekko się karmelizuje.