Wykonanie
W poszukiwaniu nowych smaków świata, a także planowaniu wyczekiwanego i odpowiedniego miejsca na urlop, postanowiłam przygotować dla Was nowy cykl wpisów, który przybliży kuchnie danego regionu. Dziś będzie bardzo pysznie, na tapet wezmę kuchnię Wysp Kanaryjskich, jaka zachwyca mnogością smaków.Kuchnię kanaryjską, na tle kuchni hiszpańskiej wyróżnia egzotyka. Dania tego regionu są wyraziste, świeże oraz zdrowe. Wiele produktów na wyspach posiada Chronioną Nazwę pochodzenia – szczególnie
sery oraz
wina. Fuerteventura słynie z
kozich serów, Lanzarote z
wina Malvazia, La Gomera z
miodu z
palmy!, Teneryfa z
ziemniaków z gleby wulkanicznej
Papas Antiguas, El Hierro z sernika, Gran Canaria z
rumu, aż w końcu La
Palma z
soli morskiej.
Najpopularniejszą przekąską Wysp Kanaryjskich są ziemniaczki
Papas Arrugadas, na które niżej podaję Wam przepis. Te pyszne bulwy przygotowuje się bardzo prosto, a smak ich zachwyca! Do przygotowania dania potrzebne są malutkie ziemniaczki,
sól morska i kawałek
cytryny.
Papas Arrugadas podaje się z sosami Mojo. Możemy rozróżnić dwa rodzaje
sosów: Mojo Verde i Mojo
Rojo. Mojo Verde to sos na bazie
zielonej papryki i
kolendry, a Mojo
Rojo jest przygotowany na bazie
papryki czerwonej, do obu z nich dodajemy
ocet winny oraz
oliwę z oliwek i dużą ilość
czosnku. Do swoich
ziemniaków przygotowałam Mojo Verde, który idealnie przełamywał smak słonych
Papas Arrugadas. Uprawy
ziemniaków na wyspach są bardzo obfite i zbiera się je nawet kilka
razy w roku, dlatego są one tak popularnym dodatkiem.
Sery na Wyspach Kanaryjskich są przede wszystkim przygotowywanie z
mleka koziego. Dzięki niemu zawdzięczają swój charakterystyczny smak oraz rangę – są cenione na całym świecie. Najpopularniejszym
serem jest ten z Fuertaventury o nazwe queso majorero.
Ser ten dostaniemy w kilku odmianach, zarówno o delikatnej teksturze i smaku, ale również o ostrzejszym smaku, wędzony. Znanym
serem w kuchni kanaryjskiej jest także queso palmero z wyspy La
Palma, który ma wyraźnie słony smak.
Charakterystyczne dla regionu jest także gofio. Gofio jest rodzajem
mąki, to po prostu zmielone zboże (pszenica,jęczmień, żyto,
kukurydza), jednak ma jedną charakterystyczną cechę – jest przed zmieleniem prażone. Jest ono dodatkiem wszelkich dań, od przystawek po dania główne. Gofio używa się np. do deseru mousse de gofio czy chicharrones canarios czyli smażonych skórek wieprzowych, w którym je się obtacza.Kolejnym, wartym uwagi produktem są kanaryjskie
banany. Na wyspach są one uprawiane we wręcz idealnych warunkach – odpowiedni klimat, wysokość oraz żyzna, wulkaniczna gleba. Dzięki temu zbiory
bananów są tak obfite. Ciekawostką jest, że na wyspach stworzono specjalne plantacje dla turystów, w których mogą przyjrzeć się dokładnie uprawie tego pysznego
owocu.Jak sami widzicie, kulinarne bogactwo Wysp Kanaryjskich nie zna granic! Na każdym kroku coś zachwyca, zdumiewa, czy nawet dziwi. Ta podróż po smakach narobiła mi wielkiego apetytu na kulinarną przygodę na hiszpańskich wyspach! Kto wie, może to właśnie one będą moim kierunkiem podróży w kolejnym roku? 🙂 Kanary można odwiedzić razem z Rainbow i na własnej skórze przekonać się o wspaniałościach tamtejszej kuchni!Porcji: 2 osoby Czas gotowania: 40 minutSkładniki0,5 kg
ziemniaków1,5 garści gruboziarnistej
soligruby plaster
cytrynymojo verde: połowa
zielonej papryki, garść
kolendry, 2 ząbki
czosnku, pół łyżeczki
kminu rzymskiego, 2 łyżki
octu winnego, 3-4 łyżki
oliwy z oliwekPrzepis1
Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie obieramy). Umieszczamy w płaskim garnku i zalewamy
wodą, aby przykryła minimalnie
ziemniaki. Dodajemy
sól oraz kawałek
cytryny. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, co jakiś czas mieszając.2Po tym czasie
ziemniaki powinny być już miękkie. Odcedzamy pozostałą
wodę, a garnek z
ziemniakami wstawiamy jeszcze na kilka chwil na ogień, aby
woda z garnka całkowicie odparowała, a
ziemniaki lekko obeschły. To czy są dobre, poznacie po lekko sfałdowanej skórce.3Podajemy
ziemniaki z sosem mojo verde, który przygotowujemy bardzo łatwo - blendując wszystkie składniki.
*wpis powstał w ramach współpracy z Rainbow