Wykonanie
Przepis na perfekcyjnie upieczonego
kurczaka … nafaszerowanego kawałkami
cebulki,
czosnku, poszatkowanej
natką pietruszki oraz kawałkami
cytryny, która to nadają
mięsu cudownego, lekko
cytrusowego aromatu. Idealne propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Polecam!
Składniki:1
kurczak w całości ok 1,5 -2 kg½
cytryny½ pęczka świeżej
pietruszki1 mała
cebula2 ząbki
czosnku3 marchwieSkładniki na marynatę:3-4 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
soli½ łyżeczki
pieprzu2 łyżeczki słodkiej,
czerwonej papryki2 szczypty
pieprzu cayenne1 łyżeczka
majerankuWykonanie:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (grzałka góra-dół).
Cytrynę myjemy kroimy w ćwiartki.
Natkę pietruszki myjemy i szatkujemy, nie musi być za drobno.
Cebulę i
czosnek obieramy i kroimy w piórka.
Marchew obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Rozkładamy na spodzie naczynia żaroodpornego.Wszystkie
przyprawy na marynatę wsypujemy do miseczki, wlewamy
olej i mieszamy.
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą. Do środka
kurczaka wlewamy trochę marynaty, wkładamy
cytrynę kawałki
cebuli,
czosnek oraz
pietruszkę. Nogi
kurczaka związujemy sznurkiem tak, aby farsz nie wyleciał podczas pieczenia.
Kurczaka układamy w naczyniu na ruszcie z
marchewki na jednym
boku. Wstawiamy go na ok. 25 minut do piekarnika. Po tym czasie przewracamy
kurczaka na drugi bok i pieczemy następne 25 minut. Następnie
kurczaka układamy piersiami do góry i pieczemy ok. 1 godzin, w zależności, jaki duży
kurczak czas pieczenia możemy skrócić lub wydłużyć.Upieczonego
kurczak wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok 10 minut, aby
soki równomiernie się rozeszły.
Mięso porcjujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!