Wykonanie
Najprostszy sposób na idealnie upieczonego
kurczaka – wychodzi soczysty, z rumianą skórką, pełen smaku. Przepis jest możliwie najprostszy, nie wymaga wcześniejszego marynowania i innych szczególnych przygotowań. Odwrócenie
kury w trakcie pieczenia gwarantuje równomierne upieczenie. W przepisie również porady, jak odpowiednio przygotować
kurczaka przed pieczeniem – jak oczyścić i które części warto obciąć.Oczywiście ważne jest, by użyć dobrej jakości
kury – zagrodowej lub eko – bo taka
daje nam pewność dobrego
mięsa i lepszego smaku.To mój bazowy przepis na prostego, pieczonego
kurczaka. Polecam!porcje dla 4 osóbSkładniki
kurczak o wadze 1,5 do 2 kg, najlepiej zagrodowy lub ekomarynata do natarcia2 łyżki
masła klarowanego1 łyżka
soku z cytryny1 duży ząbek
czosnku2 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
papryki czerwonej słodkiej1/4 małego pęczka
pietruszkido środka1 łyżka
masła klarowanegosok z połówki
cytryny2 duże ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1/3 łyżeczki
pieprzu3/4 małego pęczka
pietruszkidodatkowo1/4 szklanki
wodyWykonanieprzygotować
kurczaka – umyć go
wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć gruczoł kuprowy i nadmiar tłuszczu przy skórze, odciąć końcówki skrzydełek aż do pierwszego stawu (końcówki mają tendencję do przypalania się, a i tak nie ma na nich prawie
mięsa), ale ich nie wyrzucać. Można też odciąć szyję, ale nie trzeba – to kwestia estetykido środka
kurczaka włożyć pokrojone ząbki
czosnku,
pietruszkę wraz z łodyżkami, łyżkę
masła oraz wsypać
sól,
pieprz i wcisnąć
sok z cytrynynogi
kurczaka związać sznurkiem by zyskał formę i by zamknęło się wejście do środkaprzygotować marynatę do natarcia – do rozpuszczonego
masła klarowanego dodać
sok z cytryny, przeciśnięty ząbek
czosnku,
sól,
pieprz,
paprykę i wymieszać
kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym piersiami do dołu, polać marynatą i natrzeć go nią dokładnie z każdej strony – to co spłynie zostanie w naczyniu. Następnie
kurczaka obłożyć listkami
pietruszki. Pod
kurczaka podłożyć odcięte skrzydełka, by na nich leżał – oddzieli go to nieco od dna naczynia. Nalać do naczynia 1/4 szklanki
wodykurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 45 minut jeśli waży 1,5 kg (natomiast 2 kg piec 1 godzinę), bez przykrycia. W połowie czasu podlać
kurczaka sosem z naczyniapo tym czasie
kurczaka odwrócić piersiami do góry, obficie polać wytworzonym sosem i wstawić z powrotem na kolejne 45 minut jeśli waży 1,5 kg (a 2 kg na 1 godzinę) i piec bez przykrycia. W połowie czasu podlać
kurczaka sosem z naczyniajeśli
kurczak był mały i skórka nie zdążyła się zrumienić w wystarczający sposób, to na ostatnie 10 minut pieczenia włączyć termoobieggotowego
kurczaka wyjąć z piekarnika i odstawić na minimum 5 min., by
soki się uspokoiłynastępnie podzielić na porcję – odciąć skrzydełka, odciąć całe nogi z udami, przekroić na mostku i oddzielić obie piersi
Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus