Wykonanie
Witajcie!Dziś dietetyczne kotlety z piekarnika . Kotlety są z
mięsem, ale sami zobaczycie, że można je spokojnie pominąć w przygotowaniu takich kotlecików. Są dobre na kolację, drugie śniadanie bądź jako przekąska w podróży. Robi się je dość szybko i przede wszystkim łatwo.Zapraszam!
Składniki (na 9 sporych kotletów):1
bakłażan1
papryka czerwona1
cebulakasza jaglana 1/2 szklanki30 dkg
mięsa mielonego (u mnie
indyk i
kurczak)
olej rzepakowyprzyprawy i
zioła do smaku:
sól,
pieprz, nać
pietruszki,
majeranekPrzygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić.
Bakłażana (obrałam ze skórki, żeby było delikatniej),
paprykę i
cebulę pokroić w drobną kosteczkę i poddusić na
oleju rzepakowym, nieco przyprawić.Do miseczki dodać
kaszę,
mięso mielone, podduszone warzywa oraz
przyprawy i nać
pietruszki oraz całość dokładnie wymieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kotlety. Ja formowałam w foremkach, ale spokojnie można użyć rąk, bądź łyżek. Z podanej porcji udało mi się zrobić 9, choć przyznam, że nie były równe, ale chciałam wykorzystać całość na raz, bo miejsca brakowało :)
Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Pod koniec pieczenia przewróciłam je na drugą stronę.
Kotlety udało się uformować bez
jajka. Nie rozwalały się. Były smaczne. Jako dodatek polecam
sos pomidorowy (może być
ketchup) albo tzatziki. Kotlety smakowały na ciepło i zimno.Smacznego!