Wykonanie
mój ulubiony sposób pieczenia
kurczaka .. idealnie soczystego z chrupiącą skórką ... pewnie znacie już ten sposób i zapewne tez uwielbiacie ...zdecydowałam sie na taki post ponieważ niektórzy nie robili jeszcze w taki sposób
kurczaka .....Marynujemy
kurczaka na noc w ulubionych przyprawach do
kurczaka i 3 łyżkami
oleju , wkładamy do miski i nakuwamy nożem w różnych miejscach - przykrywamy folią aluminiową i do lodówki .. najlepiej na całą noc ...mieszkanka moich przypraw do
kurczaka :
sólpaprykacebula w granulkach
czarny pieprzsuszona zielona
pietruszkapieprz Cayenneoraz
majeranek ... do środka
kurczaka tak około garści ...
przed pieczeniem nabijamy na butelkę - może być po
piwie ... do połowy butelki wlewamy
wodę i nabijamy
kurczaka ...
pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem ... nastepnie 15 minut w 180 stopniach ... w zasadzie zależy od wielkości
kurczaka - ja zawyczej piekę tyle czasu ile
kurczak waży ... oraz należy wkłuć mu w udko wykałaczkę i zobaczyc czy będzie wypływać krew .. jeżeli nie to
kurczak jest gotowyBlaszke na której stawiamy paterę z
kurczakiem zalewamy
wodą ... przez to
mięso kurczaka jest soczyste w środku:)
najprostszym sposobem ściągnięcie
kurczaka z butelki jest wbić pod skrzydła widelce z każdej strony po jednym ... i powolnym ruchem ciągnąć do góry ... nieraz
kurczak nie chce drgnąć ponieważ może od szyjki sie przykleił , należy wówczas odkleić go nożem ...