ßßß
mój ulubiony sposób pieczenia kurczaka .. idealnie soczystego z chrupiącą skórką ... pewnie znacie już ten sposób i zapewne tez uwielbiacie ...zdecydowałam sie na taki post ponieważ niektórzy nie robili jeszcze w taki sposób kurczaka .....Marynujemy kurczaka na noc w ulubionych przyprawach do kurczaka i 3 łyżkami oleju , wkładamy do miski i nakuwamy nożem w różnych miejscach - przykrywamy folią aluminiową i do lodówki .. najlepiej na całą noc ...mieszkanka moich przypraw do kurczaka :sólpaprykacebula w granulkachczarny pieprzsuszona zielona pietruszkapieprz Cayenne
orazmajeranek ... do środka kurczaka tak około garści ...
przed pieczeniem nabijamy na butelkę - może być po piwie ... do połowy butelki wlewamy wodę i nabijamy kurczaka ...
pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem ... nastepnie 15 minut w 180 stopniach ... w zasadzie zależy od wielkości kurczaka - ja zawyczej piekę tyle czasu ile kurczak waży ... oraz należy wkłuć mu w udko wykałaczkę i zobaczyc czy będzie wypływać krew .. jeżeli nie to kurczak jest gotowyBlaszke na której stawiamy paterę z kurczakiem zalewamy wodą ... przez to mięso kurczaka jest soczyste w środku:)
najprostszym sposobem ściągnięcie kurczaka z butelki jest wbić pod skrzydła widelce z każdej strony po jednym ... i powolnym ruchem ciągnąć do góry ... nieraz kurczak nie chce drgnąć ponieważ może od szyjki sie przykleił , należy wówczas odkleić go nożem ...