Wykonanie
Lato – czas świeżych , soczystych dojrzałych w słońcu warzyw ,
owoców i
ziół.Uwielbiam ten czas gdy na targu skrzynki pełne tych pyszności pękają w szwach a w przydomowym ogrodzie dorastają własne zbiory..Najbardziej czekam na
pomidory , te czerwone , żółte , fioletowe . Duże , małe , koktajlowe- dojrzałe , z mnóstwem pysznego soku.Korzystam z nich od początku do końca sezonu by jak najwięcej nacieszyć się smakiem oraz dostarczyć organizmowi cennych witamin.Z
pomidorów obowiązkowo raz w tygodniu przygotowuje zupę , jej smak jest nie do opisania !Przechodząc
między straganami wpadł mi pomysł na
pomidorową z dodatkiem
fasoli szparagowej ,
marchwi i
kopru..Jaka ona była pyszna , aromatyczna i delikatna.Delikatny
wywar pod nią ugotowałam na skrzydełkach z
kurczaka ale można zastąpić gotowym rosołem lub po prostu
wodą a gotową zupę podałam z
makaronem świderki.Niezbędnym i niezawodnym pomocnikiem w kuchni okazał się nóż VICTORINOX , parę chwil a pokrojone
pomidory wylądowały w garnku. Oczyszczony
czosnek i
fasola także wyszły z pod jego ostrza.Koniecznie spróbujcie tej pysznej zupy puki sezon trwa
Składniki:4 skrzydełka z
kurczaka6 małych
marchewek1,5 kg dojrzałych
pomidorów400 ml
przecieru pomidorowego( najlepiej domowego )2 łyżki
masła klarowanego0,5 kg
fasoli szparagowej1/2 pęczka posiekanego
koprusól ,
pieprzmakaron świderkiPrzygotowanie:Skrzydełka umyć , zalać 1,5-2 l
wody , dodać obrane
marchewki gotować na wolnym gazie 60 min.
Pomidory sparzyć , obrać ze skórki.Na patelni rozgrzać
masło , smażyć
pomidory do momentu aż się rozpadną , dodać
przecier pomidorowy , pozostawić na gazie kolejne 2-3 min.
Bulion przecedzić do oddzielnego garnka.
Marchewki pokroić w paski.
Fasolę szparagową umyć , odciąć końce , każdy strąk przekroić na pół.Do
bulionu dodać
pomidory oraz
fasolkę , gotować do miękkości.Wsypać
koperek , doprawić
solą i
pieprzem.
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.Zupę podawać z
makaronem.
Przepis bierze udział w konkursie – Zachowaj smak wakacji z Victorinox! #MyVictorinoxSmacznego