ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa z fasolą szparagową

Pomidorowa z fasolą szparagową

nazwa

Wykonanie

Lato – czas świeżych , soczystych dojrzałych w słońcu warzyw , owoców i ziół.
Uwielbiam ten czas gdy na targu skrzynki pełne tych pyszności pękają w szwach a w przydomowym ogrodzie dorastają własne zbiory..
Najbardziej czekam na pomidory , te czerwone , żółte , fioletowe . Duże , małe , koktajlowe- dojrzałe , z mnóstwem pysznego soku.
Korzystam z nich od początku do końca sezonu by jak najwięcej nacieszyć się smakiem oraz dostarczyć organizmowi cennych witamin.
Z pomidorów obowiązkowo raz w tygodniu przygotowuje zupę , jej smak jest nie do opisania !
Przechodząc między straganami wpadł mi pomysł na pomidorową z dodatkiem fasoli szparagowej , marchwi i kopru..Jaka ona była pyszna , aromatyczna i delikatna.
Delikatny wywar pod nią ugotowałam na skrzydełkach z kurczaka ale można zastąpić gotowym rosołem lub po prostu wodą a gotową zupę podałam z makaronem świderki.
Niezbędnym i niezawodnym pomocnikiem w kuchni okazał się nóż VICTORINOX , parę chwil a pokrojone pomidory wylądowały w garnku. Oczyszczony czosnek i fasola także wyszły z pod jego ostrza.
Koniecznie spróbujcie tej pysznej zupy puki sezon trwa
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
6 małych marchewek
1,5 kg dojrzałych pomidorów
400 ml przecieru pomidorowego( najlepiej domowego )
2 łyżki masła klarowanego
0,5 kg fasoli szparagowej
1/2 pęczka posiekanego kopru
sól , pieprz
makaron świderki
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć , zalać 1,5-2 l wody , dodać obrane marchewki gotować na wolnym gazie 60 min.
Pomidory sparzyć , obrać ze skórki.
Na patelni rozgrzać masło , smażyć pomidory do momentu aż się rozpadną , dodać przecier pomidorowy , pozostawić na gazie kolejne 2-3 min.
Bulion przecedzić do oddzielnego garnka.
Marchewki pokroić w paski.
Fasolę szparagową umyć , odciąć końce , każdy strąk przekroić na pół.
Do bulionu dodać pomidory oraz fasolkę , gotować do miękkości.
Wsypać koperek , doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Zupę podawać z makaronem.
Przepis bierze udział w konkursie – Zachowaj smak wakacji z Victorinox! #MyVictorinox
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/pomidorowa-z-fasola-szparagowa