Wykonanie
Piękny i smaczny deser, który można zrobić wcześniej i trzymać w zamrażarce.Przy takich cudeńkach trochę pracy jest ale warto. Najwiecej problemu miałam z foremkami, bo koniecznie chiałam zrobić tak jak w porzepisie, po dużych trudach wreszcie znalazłam ale można też zrobić w zwykłych kokilkach. Foremki powinny być w kształcie półkul o śr. ok.8 cm.Deser składa się z
biszkoptu,
musu czekoladowego i polewy lustrzanej. Oczywiście może też być
mus owocowy.Składniki-
biszkopt:-2
jajka-4 łyżki duże
cukru-4 łyżki
mąki-2 łyżki
kakao-13 g stopionego
masłaMus czekoladowy:-200g
gorzkiej czekolady-1 łyżka
rumu-4-5 łyżek
cukru-3 duże
jajka-100mkl 30%
śmietanki-30g
masła-3 łyżki
wodyPolewa lustrzana:-2 łyżeczki
żelatyny-150g
cukru-50ml
wody-50g
kakao-100 ml
śmietanki 30%Dodatkowo-
dżem do posmarowania
biszkoptu-wiórki
czekoladowe lub innne ozdoby-
maliny,
poziomki lub inne
owoce ok.200gWykonanie:Ogrzane
jajka w ciepłej wodzie ubijamy na puch dodajemy
cukier na koniec
mąkę wymieszaną z
kakao.Ostudzone
masło powoli wlewamy do masy i mieszamy szpatułką.Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 10-12 minut w 170 st. Studzimy.Wykrawamy krążki mniejsze niż będą foremki na mus. Średnica biszkopcików powinna być ok.1 cm mniejsza od foremek.Mus:W kąpieli
wodnej w garnuszku rozpuszczamy
czekoladę,
masło, dodajemy
wodę i
alkohol, mieszamy i zostawiawmy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywno dodając powoli
cukier.Do masy czekoladowej wbijamy kolejno
żółtka, mieszamy rózgą, dodajemy również bardzo powoli połowę piany.
Śmietankę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy resztę piany.Przygotowane półkule napełniamy musem, do środka dajemy
malinkę tak żeby nie dotykała brzegów formy.Wykrojone
biszkopty smarujemy z jednej strony
dżemem, przyklejamy do musu.Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.Polewa lustrzana:
Żelatynę zalewamy małą ilością
wody, żeby napęczniała.
Cukier z
wodą zagotowujemy, dodajemy
kakao i kremówkę, mieszamy rózgą do połączenia składników. Do bardzo gorącej polewy dodajemy napęczniałą
żelatynę już nie gotujemy tylko mieszamy do rozpuszczenia.. Polewę studzimy, żeby zrobiła się trochę gęsta.Zmrożone deserki wyciągamy, wkładamy na kilka sekund do gorącej
wody, układamy na kratce
biszkoptem do dołu i polewamy polewą lustrzaną na kratce. Czekamy aż ładnie obcieknie. Dekorujemy.Ta polewa jest na bazie musu z
truskawek.