ßßß Cookit - przepis na Wyspa czekoladowa

Wyspa czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Piękny i smaczny deser, który można zrobić wcześniej i trzymać w zamrażarce.
Przy takich cudeńkach trochę pracy jest ale warto. Najwiecej problemu miałam z foremkami, bo koniecznie chiałam zrobić tak jak w porzepisie, po dużych trudach wreszcie znalazłam ale można też zrobić w zwykłych kokilkach. Foremki powinny być w kształcie półkul o śr. ok.8 cm.
Deser składa się z biszkoptu, musu czekoladowego i polewy lustrzanej. Oczywiście może też być mus owocowy.
Składniki- biszkopt:
-2 jajka
-4 łyżki duże cukru
-4 łyżki mąki
-2 łyżki kakao
-13 g stopionego masła
Mus czekoladowy:
-200g gorzkiej czekolady
-1 łyżka rumu
-4-5 łyżek cukru
-3 duże jajka
-100mkl 30% śmietanki
-30g masła
-3 łyżki wody
Polewa lustrzana:
-2 łyżeczki żelatyny
-150g cukru
-50ml wody
-50g kakao
-100 ml śmietanki 30%
Dodatkowo
-dżem do posmarowania biszkoptu
-wiórki czekoladowe lub innne ozdoby
-maliny, poziomki lub inne owoce ok.200g
Wykonanie:
Ogrzane jajka w ciepłej wodzie ubijamy na puch dodajemy cukier na koniec mąkę wymieszaną z kakao.
Ostudzone masło powoli wlewamy do masy i mieszamy szpatułką.
Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 10-12 minut w 170 st. Studzimy.
Wykrawamy krążki mniejsze niż będą foremki na mus. Średnica biszkopcików powinna być ok.1 cm mniejsza od foremek.
Mus:
W kąpieli wodnej w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, masło, dodajemy wodę i alkohol, mieszamy i zostawiawmy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywno dodając powoli cukier.
Do masy czekoladowej wbijamy kolejno żółtka, mieszamy rózgą, dodajemy również bardzo powoli połowę piany.
Śmietankę ubijamy na sztywno, powoli dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy resztę piany.
Przygotowane półkule napełniamy musem, do środka dajemy malinkę tak żeby nie dotykała brzegów formy.
Wykrojone biszkopty smarujemy z jednej strony dżemem, przyklejamy do musu.
Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.
Polewa lustrzana:
Żelatynę zalewamy małą ilością wody, żeby napęczniała.
Cukier z wodą zagotowujemy, dodajemy kakao i kremówkę, mieszamy rózgą do połączenia składników. Do bardzo gorącej polewy dodajemy napęczniałą żelatynę już nie gotujemy tylko mieszamy do rozpuszczenia.. Polewę studzimy, żeby zrobiła się trochę gęsta.
Zmrożone deserki wyciągamy, wkładamy na kilka sekund do gorącej wody, układamy na kratce biszkoptem do dołu i polewamy polewą lustrzaną na kratce. Czekamy aż ładnie obcieknie. Dekorujemy.
Ta polewa jest na bazie musu z truskawek.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2017/07/02/wyspa-czekoladowa