Wykonanie
Tradycyjna galareta wieprzowa z
marchewką . Obowiązkowa przystawka podczas imprez oraz świąt , zawsze szybko znika ze stołu.Składniki:2
golonki wieprzowe2
nogi wieprzowe przednie5
marchewek1
pietruszka1/2
selera1 opalona nad ogniem
cebula1/2 pęczka
natki pietruszki5
liści laurowych10 ziarenek
ziela angielskiego10 ziarenek
czarnego pieprzusól2 łyżki
żelatyny spożywczejPrzygotowanie:
Golonki oraz nogi oczyścić , opalić pozostałe włosie , dokładnie wyszorować.
Mięso zalać zimną
wodą , zagotować , zebrać szumowiny.Dodać obrane , umyte warzywa ,
natkę pietruszki ,
liście laurowe ,
ziele angielskie i
pieprz.Gotować na wolnym ogniu około 3 godz. aż
mięso zacznie się rozpadać.
Marchewki pokroić w plastry ,
mięso oddzielić od skóry i kości , pokroić na małe kawałki ( jeśli lubimy skórę także możemy dodać do galarety).
Wywar przecedzić , dodać
żelatynę oraz
sól , dokładnie wymieszać , zagotować.Do pojemniczków włożyć plastry
marchewki oraz
mięso – zalać
wywarem.Galarety odstawić do lodówki aby stężały.Podawać ze świeżym
pieczywem i
octem lub
cytryną.
Smacznego