ßßß

Składniki :-1 kg golonki-2 kg nóżek wieprzowych-3 duże marchewki-3 pietruszki-1/2 selery- 1 cebula-2 laurowe liście-5 ziarenek angielskiego ziela- 3 łyżki octu-przyprawy-sól-vegeta-pieprz- magii-pietruszka zielonaPrzygotowanie:Nóżki i golonkę zalewam wodą ,mocze około 3 godzin ,następnie płuczę pod bieżącą wodą ,kładę do garnka i zalewam wodą do przykrycia ,nóżek i golonki ,zagotowuję.Zbieram szumowiny ,dodaję sól,vegete, pieprz,ziele angielskie i liść laurowy ,gotuję ,(od 2-2,5 godzin )W połowie gotowania wrzucam marchew ,seler ,pietruszkę i całą obraną cebulę i gotuję do miękkości .Gdy wszystko jest już miękkie wykładam do miski aby przestygło, obieram nóżki i golonkę na drobne części .Marchew ,pietruszkę, seler kroję w drobną kosteczkę .Wywar przecedzić ( sprawdzić, czy wywar jest wystarczająco doprawiony),wlać 3 łyżki octu i zamieszać.Mięso obrane,,warzywa ,pietruszkę zieloną ,układamy do salaterek,półmisków ,pojemników od jogurtów (według uznania ) i zalewamy przygotowanym ,przecedzonym( przestudzonym) wywarem....odstawiamy do lodówki ...Do zalania obranego mięsa potrzeba 3 litry wywaru..........Smacznego !!!!