Wykonanie

Częstuję dzisiaj pysznymi plackami z
jabłkami i
cynamonem, mamy grudzień, więc udzieliła mi się przedświąteczna atmosfera. Nawet już wczoraj wyciągnęłam dwie ozdoby świąteczne,
będę tak powoli je odkopywać, aby mój mąż nie doznał szoku jak je wszystkie w pokojach rozstawię. Mam też gotowy list do Mikołaja, marzą mi się książki kulinarne, wiem, wiem mam ich sporo, ale ciągle znajduje coś interesującego dla siebie. Znalazłam świetną książkę dotyczącą pieczenia
chleba i mam zamiar przetestować wszystkie przepisy.Takie placuszki zrobiłam wczoraj wieczorem na kolację, dodałam
jabłka,
cynamon i
przyprawę do piernika, udekorowałam mrożonymi
borówkami amerykańskimi. Wyszły po prostu pyszne, część spakowałam do lodówki i zabrałam dzisiaj do pracy. Będą na drugie śniadanie.Przepis dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki, zachęcam was do dodawania przepisów i do korzystania z pomysłów na szybkie dania.Zapraszam :-)Składniki:- 2
jajka- 5 łyżeczek
cukru trzcinowego- 300 g
jogurtu naturalnego- 180 ml
mleka- 1
budyń waniliowy- 1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia- 300 g
mąki pszennej- pół łyżeczki
cynamonu- łyżeczka
przyprawy do piernika- 300 g startych
jabłek-
olej kokosowy do smażenia (Woj-Len)Wykonanie:Do miski wbijamy
jajka i roztrzepujemy je trzepaczką, dodajemy
cukier i ponownie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy
jogurt naturalny i
mleko i ponownie mieszamy. Wsypujemy
mąkę,
budyń,
proszek do pieczenia,
cynamon oraz
przyprawę do piernika, mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do masy i mieszamy łyżką.Rozgrzewamy patelnię i dodajemy
olej kokosowy, łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu placki z dwóch stron na rumiano. Przekładamy na talerze, dekorujemy dowolnymi
owocami - ja użyłam mrożonej
borówki amerykańskiej i posypujemy
cukrem pudrem. Możemy także polać
miodem.Smacznego.