Wykonanie

Comfort food dla S. ;) zażyczył sobie kiedyś na poprawę nastroju, więc wymyśliłam na szybko przepis, i bardzo mu zasmakowały. Podaję przepis na dość dużą porcję, uprzedzam.Składniki:
Mąka pszennaJogurt naturalny, ok. 0,5l (można użyć też
jogurtu pół na pół z
mlekiem, jeżeli jest bardzo gęsty)2
jajka4 sporawe
jabłkaŁyżeczka
proszku do pieczeniaOlej (do smażenia)
Cynamon,
cukier waniliowy.Koszt: 6-7złCzas wykonania: średni, trochę więcej niż naleśniki.Wykonanie:Wlewamy
jogurt (ewentualnie rozcieńczony odrobiną
mleka) do miski. Dosypujemy
mąki,
jajek i miksujemy tak długo, aż ciasto będzie jak na naleśniki - dość gęste. Sypiemy od
serca cynamonu, i garść
cukru - jeżeli używamy wanilinowego, to wsypujemy paczuszkę i dosypujemy zwykłego
cukru, jeżeli prawdziwego
waniliowego, to wtedy zwykłego nam nie potrzeba. Dosypujemy
proszku do pieczenia, miksujemy. Obieramy
jabłka, kroimy na połówki, wycinamy gniazda nasienne. Ucieramy w robocie kuchennym albo na tarce, na grubych oczkach. Dorzucamy starte
jabłka do naszego ciasta, porządnie mieszamy łyżką (albo mikserem). Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy racuszki z obu stron, nakładając sporą łyżkę ciasta, i lekko przypłaszczając. Jeżeli wychodzą nam bardzo tłuste, to można je odsączyć na papierowych ręcznikach.Starałam się zmniejszyć kaloryczność smażąc je na teflonie, ale niestety przypalają się z zewnątrz, a w środku zostają surowe ;) więc trochę
oleju musi być. Smacznego!