Wykonanie

Wczoraj miałam gości a Junor miał ochotę na coś pysznego i słodkiego. Dostałam w warzywniaku jeszcze
maliny i
jeżyny, więc upiekłam muffinki. Gościom bardzo smakowały z filiżanką
kawy. Natomiast my zjedliśmy jeszcze po jednej wieczorem.Pyszne i aromatyczne, do tego zaparzyłam pyszną
herbatę czarną z nutą
cytryny. Kubek
herbaty, na talerzyku muffinka i książka oraz psiak w nogach, no
potem doszedł jeszcze kocyk i odpoczynek jak w najlepszym spa. Czasami tak niewiele trzeba.Zapraszam :-)Składniki:- 250 g
mąki pszennej- 80 g
cukru trzcinowego- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 100 g
oleju- 2
jajka- 130 g
jogurtu naturalnego- 30 g
mleka-
maliny i
jeżyny (małe pudełeczko)-
budyń waniliowy + 250 ml
mleka + łyżka
cukru trzcinowegoWykonanie:Do garnka wlać 200 ml
mleka i zagotować z łyżką
cukru, w pozostałym
mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gotującego się
mleka. Gotowy
budyń wystudzić.Do misy robota kuchennego wbić
jajka i miksować z
cukrem trzcinowym, następnie dodać
jogurt i
mleko oraz
olej. Jak składniki się połączą wsypać łyżką
mąkę i proszek, miksować na gładką masę.Przygotować foremki na muffinki, ja mam silikonowe i nałożyć po łyżeczce ciasta, następnie nałożyć łyżkę budyniu oraz wbić po dwie
maliny i
jeżyny. Warstwę budyniu z
owocami przykryć kolejną łyżeczką ciasta i wyrównać. Na wierzch wbić
maliny i
jeżyny. Muffinki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 30-35 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć z foremek i studzić na kratce. Posypać
cukrem pudrem - opcjonalnie.
