Wykonanie
Share the post "
Makaron z pesto
buraczkowym / Pasta with beetroot pesto"Dziś obchodzimy Dzień
Buraka! Z tej okazji przygotowałam rewelacyjny przepis na
makaron Lubella z łatwym, szybkim i przyjemnym pesto z pieczonych czerwonych
buraków, pieczonego
czosnku,
orzechów włoskich i
parmezanu. Przepis ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, najpierw pieczemy
buraki wraz z
czosnkiem, następnie miksujemy je
oliwą,
orzechami i
parmezanem i na koniec mieszamy z ugotowanym
makaronem. Doskonały pomysł na obiad dla wszystkich wegetarian, zapraszam!
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:4 średnie nieobrane
buraki ćwikłowe4 nieobrane ząbki
czosnku4 łyżki
oliwy z oliweksól,
cukier i
pieprz do smaku1/4 łyżeczki startej
skórki z cytrynysok z jednej
cytryny4 łyżki startego parmezanu+trochę do podania50 g
orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni + trochę do podania300 g
makaronu Lubellamikro liście
buraka do podania (opcjonalnie)Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C.Umieść po jednym
buraku i ząbku
czosnku na 4 kawałkach folii aluminiowej (błyszczącą stroną do góry) i
skrop oliwą z oliwek i zawiń folię tworząc pakiecik. Przełóż je na blaszkę do pieczenia, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut, do miękkości. Następnie wyjmij je z folii i ostrożnie obierz ze skórki.W międzyczasie ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź, zachowując około szklanki
wody z gotowania.Włóż pokrojone
buraki, obrany
czosnek, 2 łyżki
oliwy z oliwek, skórkę i
sok z cytryny,
parmezan i
orzechy włoskie w pojemniku blendera i zmiksuj, dolewając co jakiś czas
wody z gotowania
makaronu, aż powstanie gęsty sos. Dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku.Wymieszaj
makaron z pesto z
buraków i podawaj natychmiast, posypane
orzechami, tartym
parmezanem i listkami
buraka.Smacznego!
English versionPasta with beetroot pesto(4 servings)Ingredients:4 medium unpeeled beetroots4 unpeeled garlic cloves4 tablespoons
olive oil, dividedsalt, sugar and pepper to taste1/4 teaspoon lemon zestjuice of one lemon4 tablespoons
Parmesan cheese50 g toasted walnuts300 g dry pastaPreparation:Preheat the oven to 200°C.Drizzle the beetroots and garlic cloves with 2 tablespoons of
olive oil. Wrap each beetroot with one garlic clove in foil and seal. Place in the preheated oven and roast for 60 minutes until tender. Unwrap the beetroot and gently pull the skin away.Meanwhile, cook pasta according to package directions and drain, reserving 1 cup cooking water.Place chopped beetroot, peeled garlic, 2 tablespoons
olive oil, lemon zest and juice,
Parmesan, and walnuts in the food processor. Blitz until smooth and creamy adding pasta cooking water to
thin the sauce if necessary. Season with salt, pepper and sugar to taste.Mix the tagliatelle with beetroot pesto and
serve immediately sprinkled with some walnuts and grated
Parmesan.Enjoy!
Share the post "
Makaron z pesto
buraczkowym / Pasta with beetroot pesto"