Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Keks z
bakaliamiCiasteczka kruche ze
śmietaną »Muszę powiedzieć,że kiedy robiłam sernik to jakoś tak troszkę nie dowierzałam, że będzie smaczny.Po upieczeniu zmieniłam zdanie i polecam go wam .Pyszny delikatny taki aksamitny i nie czuć
ziemniaków.Składniki:-750 gramów
zmielonego sera półtłustego( taki na kg ma być )-250 gramów zmielonych ugotowanych
ziemniaków-250 g
ksylitolu Kłos Pol-2 łyżki
cukru z
wanilią lub
waniliowego-6 jaj-150 gramów stopionego, schłodzonego
masła-1 łyżka
mąki ziemniaczanej-
herbatniki na dno formyWykonanie:
Jaja ubijamy z
ksylitolem i
cukrem waniliowym na puch, dodałam zmielony
twaróg oraz ugotowane zmielone
ziemniaki .
Masło rozpuściłam i letnie dodałam do reszty składników,
mąkę również dodałam na samym końcu.Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wyłożyłam
herbatniki na dno i przelałam połowę masy.
Rodzynki obtoczyłam w
mące i wyłożyłam na połowie masy.Zalałam drugą połową.Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 80 minut w 170 stopniach.Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISYwww.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Ksylitol – inaczej
cukier brzozowy. „Jest to
słodycz dla zdrowia”. Nazwany jest zdrowym
cukrem i naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku
cukru, ale działającym na organizm z odwrotnym skutkiem. Najczęściej uzyskuje się go z drzewa brzozy.
Ksylitol odkryto pod koniec XIX wieku, a jego ojczyzną jest Finlandia.
Cukier brzozowy na długo zapewnia uczucie sytości.Idealnie nadaje się do:- słodzenia
herbaty lub
kawy,- wypieków (ciast,
ciasteczek),- deserów,-
konfitur,-
napojówKsylitol nie nadaje się do pieczenia
ciast drożdżowych, ponieważ
drożdże na nim nie wyrastają.środa, 16 listopada 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisySernik na płatkach Corn flakes pełne ziarnoDziś was zaskoczę moim serniczkiem. Takiego jeszcze nie robiłam. ważne , że rodzina zadowolona i smakowało. Składniki na sernik: - 120 g
masła - 1 wiaderko
twarSernik
jagodowy z
białą czekoladąJagódki sobie siedziały w miseczce i tak do mnie przemawiały. Asiula no zrób z nami coś pysznego coś co jeszcze nie robiłaś.No to poszłam na układ hihihihi
zrobSernik na zimno z
morelamiNo to i u mnie coś nowego, mianowicie nie pamiętam już kiedy robiłam sernik na zimno z
owocami.No to mamy dziś smakołyk na talerzu. Składniki:
biszkoptyO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter