Wykonanie
Lubię kiedy moi przyjaciele inspirują mnie kulinarnie. Ostatnio byliśmy u znajomych, na festiwalu pizzy.. no bo jak to inaczej nazwać? Kilka różnych wersji pizzy, dla każdego coś dobrego, nawet nasz syn zjadł kilka kawałków. Istna rozpusta. Pizza była naprawdę smaczna. Kilka dni później znowu zachciało nam się pizzy. No i proszę. Mój M. zrobił ciasto, i każdy stworzył swoją własną wersję, ale nieskromnie
powiem, że moja była wyjątkowo pyszna. Ostatnio mam ochotę na kombinowanie. i łączenie dziwności.
Grzyby ostatnio dorzucam do wszystkiego więc wylądowały też na pizzy. Jak dla mnie, to uczta:)
Składniki:25 g świeżych
drożdżypół łyżeczki
cukruok 300 g
mąki pszennejduża szczypta
soli3-4 łyżki
oliwy z oliwekletnia
woda1
porłyżeczka
cukrumasłoocet balsamicznyszczypta
soliszczypta
pieprzugarść
grzybów- u mnie
suszone prawdziwki- namoczone
ser pleśniowymiódsuszony
rozmarynWykonanie:
Drożdże zasyp
cukrem i zalej szklanką ciepłej
wody. Wymieszaj i odstaw aż zacznie bąbelkować. Następnie z
mąki,
soli,
oliwy,
drożdży i w razie potrzeby
wody (dolewaj stopniowo) zagnieć ciasto. Zagniataj je kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce na ok godzinę lub do momentu aż podwoi objętość.W tym czasie przygotuj resztę składników.
Grzyby moczyłam kilka godzin w wodzie tak, aby były miękkie. Pokrój je na mniejsze kawałki.
Por pokrój w półplaterki i podsmaż na
maśle, aż zmiękną. Dodaj do nich
cukier i
ocet. Wymieszaj. Smaż aż
por będzie bardzo miękki. Przypraw
solą i
pieprzem.
Ser pleśniowy pokrój w kawałki.Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je ponownie i podziel na 3 średnie pizze. Rozwałkuj je na kształt pizzy. Na cieście rozłóż
grzyby, karmelizowany
por i
ser pleśniowy. Posyp
rozmarynem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 8-10 minut (lub dłużej) aż ciasto będzie upieczone. Po wyjęcie z piekarnika polej odrobiną
miodu i od razu podawaj.Smacznego!