Wykonanie
Przepisów ciąg dalszych z warsztatów kulinarnych w Siedlisku Architekta.Zapewne myślicie tradycyjny przepis i dodatki,otóż nie. Na warsztatach robimy mega pyszną pizzę z zupełnie innymi dodatkami Pizza z
miodowym serkiem i
owocami rewelacja, pyszna chrupiąca niebo w gębie.Połączenie
serka,
miodu i
owoców to jest to co lubię najbardziej. Nigdy nie
jadłam pizzy na śniadanie, a tym razem tab było. Teraz wiem z takimi dodatkami pizze możemy podać od rana do wieczora:) Najlepiej smakuje podana w altanie z pięknymi widokami
składniki
na spód
15g świeżych
drożdży lub 18 suchych450ml cieplej
wody1.5 łyżeczki
cukru750g
mąki pszennej3 łyżeczki
soli2,5 łyżki
oliwy z oliwekNa nadzienie2-3 opakowania kremowego
koziego sera5 łyżek
mioduświeże borówki amerykańskieświeże listki
tymiankuświeżo mielony
pieprzoliwa z oliwekocet balsamicznyWykonanieciasto na spód
Drożdże wymieszać w kubku z 150 ml ciepłej
wody,
cukrem i 2,5 łyżkami
mąki.Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
Mąkę przesiać do miski,dodać
sól rozczyn
drożdży,
oliwę oraz resztę ciepłej
wody.Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny ( lub krócej jeśli szybciej podwoi objętość)Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części,obsypać
mąką,rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej
oliwą blaszce lub papierze do pieczenia odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (można pominąć ten etap)Nadzienie
Serek wymieszać z
miodem.
Spody na pizzę lekko podpiec i na podpieczonych rozsmarować
kozi ser,na wierzchu łożyć
borówki i posypać
tymiankiemZapiekać w temp 200 stopni do momentu aż całość ładnie się zrumieni. Po upieczeniu można skropić
oliwą z oliwek i
octem balsamicznym lub miodem/syropem klonowymPodawać z
sałatąSmacznego :)