ßßß Cookit - przepis na Pizza z miodowym kozim serem i borówkami

Pizza z miodowym kozim serem i borówkami

nazwa

Wykonanie

Przepisów ciąg dalszych z warsztatów kulinarnych w Siedlisku Architekta.Zapewne myślicie tradycyjny przepis i dodatki,otóż nie. Na warsztatach robimy mega pyszną pizzę z zupełnie innymi dodatkami Pizza z miodowym serkiem i owocami rewelacja, pyszna chrupiąca niebo w gębie.Połączenie serka,miodu i owoców to jest to co lubię najbardziej. Nigdy nie jadłam pizzy na śniadanie, a tym razem tab było. Teraz wiem z takimi dodatkami pizze możemy podać od rana do wieczora:) Najlepiej smakuje podana w altanie z pięknymi widokami
składniki
na spód
15g świeżych drożdży lub 18 suchych
450ml cieplej wody
1.5 łyżeczki cukru
750g mąki pszennej
3 łyżeczki soli
2,5 łyżki oliwy z oliwek
Na nadzienie
2-3 opakowania kremowego koziego sera
5 łyżek miodu
świeże borówki amerykańskie
świeże listki tymianku
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
Wykonanie
ciasto na spód
Drożdże wymieszać w kubku z 150 ml ciepłej wody,cukrem i 2,5 łyżkami mąki.Odstawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,Mąkę przesiać do miski,dodać sól rozczyn drożdży,oliwę oraz resztę ciepłej wody.Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny ( lub krócej jeśli szybciej podwoi objętość)
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części,obsypać mąką,rozwałkować na owalne lub okrągłe placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blaszce lub papierze do pieczenia odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce (można pominąć ten etap)
Nadzienie
Serek wymieszać z miodem. Spody na pizzę lekko podpiec i na podpieczonych rozsmarować kozi ser,na wierzchu łożyć borówki i posypać tymiankiem
Zapiekać w temp 200 stopni do momentu aż całość ładnie się zrumieni. Po upieczeniu można skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym lub miodem/syropem klonowym
Podawać z sałatą
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/09/pizza-z-miodowym-kozim-serem-i-borowkami.html