ßßß Cookit - przepis na 15 września 2012

15 września 2012

nazwa

Wykonanie

Paluchy rozmarynowe zostały z poprzedniego dnia. Same w sobie są pyszne, ale najlepsze jako dodatek. Mam również parę fig, a fenkuł, biedaczysko, też czeka już od paru dni.
Dzisiaj będzie więc paluchowo, figowo, oliwkowo i fenkułowo.
SAŁATKA Z KARMELIZOWANEGO FENKUŁA
Składniki:
1 duży fenkuł pokrojony w cienkie plastry
15 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
oliwa z oliwek
3 dojrzałe figi przekrojone na połówki
2 łyżki miodu
kozi ser - opcjonalnie
Dressing:
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka cukru
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Rozgrzałam odrobinę oliwy na patelni, dość mocno. Kiedy była gorąca kładłam delikatnie plasterki fenkuła i obsmażałam z obu stron. Fenkuł sam w sobie ma cukier, obsmażanie w wysokiej temperaturze spowodowało skarmelizowanie go, pięknie zbrązowiał. Przełożyłam do dużej misy i poczekałam aż ostygł.
2. Przygotowałam dressing; wlałam ocet do naczynia, dodałam cukier, sól i pieprz do smaku. Zalałam dressingiem fenkuł.
3. W tym samym czasie rozgrzałam piekarnik, na blaszce ułożyłam figi, posmarowałam je z wierzchu miodem i zapiekłam. Wystudziłam.
4. Do miski z zalanym dressingiem fenkułem dodałam czarne oliwki pokrojone w plasterki, delikatnie wymieszałam. Na wierzchu ułożyłam figi, a całość udekorowałam nacią kopru włoskiego, czyli fenkuła.
5. Składnik opcjonalny to kozi ser, który doskonale pasuje do smaków sałatki. Pokroiłam go w małe cieniutki plasterki i porozkładałam je na sałatce.
Kiedy sałatka była gotowa, podpiekłam paluchy rozmarynowe w piekarniku, wcześniej skropiłam je wodą, żeby się nie wysuszyły. Można je maczać w oliwie albo jeść z masłem. Świetnie smakowały z sałatą.
Bardzo dobra do takiej sałaty będzie oczywiście zwykła, świeża bagietka.
Sałata jest doskonała jeżeli składniki są dobrej jakości i jeżeli koper dobrze przygotujemy, karmelizując na patelni ostrożnie, z wyczuciem. Kozi ser bardzo podnosi smak sałaty.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/09/15-wrzesnia-2012.html