Wykonanie
Paluchy
rozmarynowe zostały z poprzedniego dnia. Same w sobie są pyszne, ale najlepsze jako dodatek. Mam również parę fig, a fenkuł, biedaczysko, też czeka już od paru dni.Dzisiaj będzie więc paluchowo,
figowo,
oliwkowo i fenkułowo.
SAŁATKA Z KARMELIZOWANEGO FENKUŁASkładniki:1 duży fenkuł pokrojony w cienkie plastry15 czarnych
oliwek, pokrojonych w plasterki
oliwa z oliwek3 dojrzałe
figi przekrojone na połówki2 łyżki
miodukozi ser - opcjonalnieDressing:3 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
cukrusól,
pieprzWykonanie:1. Rozgrzałam odrobinę
oliwy na patelni, dość mocno. Kiedy była gorąca kładłam delikatnie plasterki fenkuła i obsmażałam z obu stron. Fenkuł sam w sobie ma
cukier, obsmażanie w wysokiej temperaturze spowodowało skarmelizowanie go, pięknie zbrązowiał. Przełożyłam do dużej misy i poczekałam aż ostygł.2. Przygotowałam dressing; wlałam
ocet do naczynia, dodałam
cukier,
sól i
pieprz do smaku. Zalałam dressingiem fenkuł.3. W tym samym czasie rozgrzałam piekarnik, na blaszce ułożyłam
figi, posmarowałam je z wierzchu
miodem i zapiekłam. Wystudziłam.
4. Do miski z zalanym dressingiem fenkułem dodałam
czarne oliwki pokrojone w plasterki, delikatnie wymieszałam. Na wierzchu ułożyłam
figi, a całość udekorowałam nacią
kopru włoskiego, czyli fenkuła.5. Składnik opcjonalny to
kozi ser, który doskonale pasuje do smaków sałatki. Pokroiłam go w małe cieniutki plasterki i porozkładałam je na
sałatce.
Kiedy
sałatka była gotowa, podpiekłam paluchy
rozmarynowe w piekarniku, wcześniej
skropiłam je
wodą, żeby się nie wysuszyły. Można je maczać w
oliwie albo jeść z
masłem. Świetnie smakowały z
sałatą.Bardzo dobra do takiej
sałaty będzie oczywiście zwykła, świeża
bagietka.
Sałata jest doskonała jeżeli składniki są dobrej jakości i jeżeli
koper dobrze przygotujemy, karmelizując na patelni ostrożnie, z wyczuciem.
Kozi ser bardzo podnosi smak
sałaty.