Wykonanie
Pierogi z
białą kiełbasą i
jabłkiem na musie
chrzanowo-
jabłkowym otulone są delikatnym, bezjajecznym
ciastem. Doskonale smakują podane z fajnym kraftowym
piwem, u mnie Śnieg na Beniowej z browaru Ursa Major, z delikatną
cytrusową nutą. Och zróbcie je koniecznie, zapiszcie przepis na zaś i podzielcie się nim z przyjaciółkami. Sa cudowne!proporcje na ok 35 pierogówciasto wg wskazówek Joasi Jakubiukok 280-300g
mąkiok 135g bardzo ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soliJoasia Jakubiuk ma swoje, sprawdzone sposoby na doskonałe ciasto pierogowe. Najwięcej o nim dowiecie się na warsztatach u niej. Do tych pierogów zrobiłam je według jej wskazówek :)Wsyp do szerokiej miski ponad połowę przygotowanej
mąki, dodaj
sól, a następnie na dwa
razy niemal całą
wodę i wyrabiaj ciasto. Początkowo będzie luźne i będzie mocno kleić się do ręki, podsypuj wówczas po trochu
mąki z przygotowanej wcześniej ilości. W zależności od stopnia wilgotności
mąki wody użyjesz jej mniej lub więcej. Nie wyrabiaj zbyt długo ciasta, doprowadź do tego, żeby związały się
mąka z
wodą. Ciasto na tym etapie jeszcze będzie się rwało i nie będzie spójne. Odłóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. W tym czasie gluten zwiąże
wodę i jak za dotknięciem czarodziejskiej
różdżki, ciasto stanie się gładkie, sprężyste i po rozciągnięciu nie będzie się rwało. W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotuj sos i farsz do pierogów.sos550g soczystych,
winnych jabłek (np ligol, cortland lub gala)30-40g
chrzanuok 150-200ml
śmietanki kremówki 30%Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrojone w kostkę
jabłka włóż do rondla, wlej ok 150ml
wody i duś pod przykryciem aż zaczną się rozpadać.
Potem odkryj pokrywkę i gotuj
jabłka na niewielkim płomieniu aż zaczną mocno gęstnieć. ideałem byłoby, gdyby delikatnie się skarmelizowały. Wymieszaj
jabłka na gładki mus (lub rozgnieć tłuczkiem do
ziemniaków). Odłóż do farszu 1 czubata łyżkę uduszonych
jabłek. Do pozostałych
jabłek dodaj
chrzan i
śmietankę, zagotuj i trzymaj w cieple.farsz150g
cebuli2 ząbki
czosnkuok 50ml
oleju rzepakowego nierafinowanego350g dobrej
białej kiełbasy (idealnie, gdyby była mocno czosnkowa)2-3 gałązki świeżego
majeranku1 łyżka duszonych
jabłek (które zrobisz do sosu)
Cebulę i
czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na
oleju.
Kiełbasę wyjmij z jelita i dodaj do przesmażonej
cebuli. Mieszaj farsz i rozgniataj
kiełbasę widelcem, by powstały jak najdrobniejsze grudki. Gdy
kiełbasa z
cebulą lekko się przesmaży, dodaj porwane listki
majeranki i duszone
jabłka, przesmażaj jeszcze chwilę i odstaw farsz do przestudzenia.Gdy ciasto pierogowe już odpocznie, wyłóż je na oprószony
mąka brat i zagnieć kilka
razy, być może znów trzeba będzie podsypać
mąką (w ramach przygotowanej ilości), by było gładkie i nie lepiło się.Ciasto trzymaj cały czas na blacie przykryte folią. Odkrawaj po kawałku na oprószonym
mąką blacie, wałkuj dość cienko (na ok 1-1,5mm), wykrawaj krążki szerokim kółkiem (maja być na tyle spore, by nie trzeba było już rozciągać ciasta). Co ważne, farsz w tych pierogach nie jest miękki i gładki, ale ma dośc grudkowata strukturę, ciasto zatem nie może byc zbyt cienkie, by nie rozrywało się, a
potem nie pękało w trakcie gotowania. Napełniaj krążki farszem, sklejaj i zamykaj falbanką lub odciskaj wielcem. Układaj gotowe pierogi na tacy lub desce oprószonej
mąką. Gotuj w szerokim, głębokim garnku, we wrzącej, dobrze osolonej wodzie (ok 2 łyżeczek na 3,5 litra
wody). Do 4-5 litrowego szerokiego garnka na jedno gotowanie wchodzi ok 35-40 sztuk.Pierogi najpierw opadną na dno, następnie wypłyną i
woda ponownie zacznie wrzeć. Od tej chwili gotuj je ok 2 minut i wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek lub talerze.Podawaj pierogi na musie
jabłkowo-
chrzanowym z listkami świeżego
majeranku. Są wspaniałe!UWAGA - jeżeli chcesz zamrozić pierogi, najlepiej zrobić to gdy są lekko podgotowane. Wyjmuj je na tacę wysmarowaną
olejem natychmiast gdy wypłyną na powierzchnię. Użyj dużej tacy, pierogi nie powinny się dotykać. Ciepłe pierogi
skrop olejem i pozostaw na tacy do wystudzenia, a gdy wystygną, zamroź je na tacy, zamrożone przekładaj je do woreczków strunowych i przechowuj w zamrażarce. Zamrożone pierogi (dzięki temu, że były posmarowane
olejem) nie skleją się ze sobą. Wrzucaj zamrożone pierogi na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty od wypłynięcia i ponownego zawrzenia
wody. Pierogi zamrożone gotuj małymi partiami.