Wykonanie
Na jesienno zimowe chłody idealne są dania zawierające tęcze kolorów oraz smaków. Dziś mam dla Was
kurczaka w wyrazistym, słodko-kwaśnym
sosie balsamicznym, któremu towarzyszą chrupiące, pyszne warzywa.
2
filety z piersi kurczakasól i
pieprz pszenna do oprószenia1 duża
papryka, pokrojona w paski1-2
cebule - obrane, pokrojone w grube
pióra200 g małych
pieczarek (lub większych, pokrojonych w połówki lub ćwiartki)1 ząbek
czosnku - obrany, posiekany1 łyżeczka
ziół włoskich1/2 szklanki
octu balsamicznego1 łyżka
cukru1 szklanka
bulionu warzywnego + 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 szklanka liści
szpinakusól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
oliwa z oliwek do smażenia1.
Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 4 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Lekko je rozbijamy. Każdy kotlet oprószamy z obu stron
solą i
pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej
oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.2. Na tej samej patelni podsmażamy chwilę
paprykę. Po 2-3 minutach dodajemy
pieczarki,
cebulę,
czosnek i
zioła włoskie. Smażymy, mieszając, aż
cebula zrobi się szklista. Wówczas dodajemy
ocet balsamiczny i
cukier. Smażymy, mieszając, przez ok. 1-2 minuty. Dodajemy
bulion wymieszany z
mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Dodajemy
filety z kurczaka i
świeży szpinak, podgrzewamy danie chwilę razem. Na samym końcu doprawiamy potrawę do smaku
solą i
pieprzem.Na zdjęciu widzicie
kurczaka podanego z polentą . Pasuje także świeże
pieczywo,
makaron lub pieczone
ziemniaki.