ßßß Cookit - przepis na Kurczak balsamiczny z warzywami

Kurczak balsamiczny z warzywami

nazwa

Wykonanie

Na jesienno zimowe chłody idealne są dania zawierające tęcze kolorów oraz smaków. Dziś mam dla Was kurczaka w wyrazistym, słodko-kwaśnym sosie balsamicznym, któremu towarzyszą chrupiące, pyszne warzywa.
2 filety z piersi kurczaka
sól i pieprz pszenna do oprószenia
1 duża papryka, pokrojona w paski
1-2 cebule - obrane, pokrojone w grube pióra
200 g małych pieczarek (lub większych, pokrojonych w połówki lub ćwiartki)
1 ząbek czosnku - obrany, posiekany
1 łyżeczka ziół włoskich
1/2 szklanki octu balsamicznego
1 łyżka cukru
1 szklanka bulionu warzywnego + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szklanka liści szpinaku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 4 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Lekko je rozbijamy. Każdy kotlet oprószamy z obu stron solą i pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.
2. Na tej samej patelni podsmażamy chwilę paprykę. Po 2-3 minutach dodajemy pieczarki, cebulę, czosnek i zioła włoskie. Smażymy, mieszając, aż cebula zrobi się szklista. Wówczas dodajemy ocet balsamiczny i cukier. Smażymy, mieszając, przez ok. 1-2 minuty. Dodajemy bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną. Zagotowujemy, by sos zgęstniał. Dodajemy filety z kurczaka i świeży szpinak, podgrzewamy danie chwilę razem. Na samym końcu doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem.
Na zdjęciu widzicie kurczaka podanego z polentą . Pasuje także świeże pieczywo, makaron lub pieczone ziemniaki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/10/Kurczak-balsamiczny-z-warzywami.html