ßßß

Na 10 sztuk:150 mleka100 g masła325 mąki pszennej tortowej1 opakowanie suszonych drożdży (7g)235 g musli z owocami bez cukru (wzięłam pełnoziarniste)1 lyżeczka soli2 łyżki cukru1 jajkopoza tym1 żółtko1 łyżka mleka50 g musli z owocami bez cukruMleko ogrzac i rozpuścic w nim masło, ostudzić do letniej temperatury. Mąkę wymeiszą cz drożdżami. Diodac sół, jajko, cukier, musli, wymieszać, na koniec dodac mlekjo z masłem i zagnieść ciasto. Odstawić pod przyjryciem do wyrośnięcia na 50 minut. Ciasto zagnieść ponownie na omączonym blacie, uformowac 10 paluchów. Smarować żółtkiem rozmieszanym z 1 lyżką mleka. Obtaczać w musli, ktore lekko docisnąć. Przykryć i odstwić do wyrośnięcia na 25 minut. Piec w nagraznym piekarniku w temperaturze 200st C (z termoobiegiem- 170st C) ok. 25 minut.
To mój tegoroczny wpis do Word Bread Day 2016.Dis ist mein Beitrag um Worldbreadday 2016.niedziela, 16 października 2016, karto_flanapoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Polecane wpisySchwäbische Seelen (Szwabskie dusze)Ciekawa nazwa tych bułek nawiązuje do ich kształtu. Pokochałam je podczas naszych wizyt w Szwabii. Na 8 sztuk: 500 g maki orkiszowej ciemnej 500 g maki pszennejBulka na cydrzeCydr tez mi sie kojarzy z jesienia :) To wino jablkowe o zaledwie 2% alkoholu. A bulka wysmienita- cudownie miekka i dodatkowo bardzo aromatyczna. Skladniki naCiabattaBulka, czy chleb? Z pewnoscia biale pieczywo. W doslownym tlumaczeniu oznacza... kapec! ;) Prawda, ze "ciabatta" i "kapec" brzmia podobnie? Cale szczescie, ze iWorld Bread Day 2016: chleb tostowy/basic white sandwich loaf{Please scroll down for the English version} Jadacie chleb tostowy? Przyznaję, że ja nie miałam z nim do czynienia już wiele lat. Od kiedy zaczęłam regu12 październik 2016 #2Jezus oznajmił im wówczas: "To ja jestem chlebem życia. Dlatego ten, kto przychodzi do Mnie, nie będzie już głodny. I ten, kto we Mnie wierzy, nie będzie już ni