Wykonanie
< Pampkin spice –
przyprawa dyniowaProsta
sałatka z pieczoną
dynią >Krem z
dynii z orientalną nutą
curry
Krem z
dynii na styl orientalny z zieloną pastą
curry,
imbirem oraz
trawą cytrynową. Pikantny, aromatyczny i rozgrzewający. Zdecydowanie godny polecenia na chłodne jesienne dni.Składniki :1 kg dyni *polecam hokkaido1
cebulaok. 1 litra
bulionu warzywnegopasta
curry (zielona lub żółta )lub 2 łyżeczki
curry w proszku1 łyżeczka
słodkiej paprykisól lub
sos sojowy2 ząbki
czosnkukawałek startego świeżego
imbiru2 laski
trawy cytrynowej * opcjonalnie ale nie koniecznie

Wykonanie
Dynię dokładnie myjemy , oczyszzamy z pestek. Kroimy na większe kawałki *nie obieramy jej ze skóry* i układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy
oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 st. przez 20 min aż do miękkości. Czas pieczenia troszkę uzależniony jest od rodzaju dyni.
Dynia hokkaido piecze się szybko, 20 min.Po upieczeniu
dynię hokkaido kroimy w mniejsze kawałki * kostkę * razem ze skóra, ponieważ skórka z dyni hokkaido jest mięciutka i nadaje się do zblendowania. Jeśli używamy
dynię piżmową to po upieczeniu obieramy
dynię ze skóry, która nie nadaje się do dalszego użycia bo jest twarda i nie smaczna.
Dynia hokkaido ma bardzo mocno
pomarańczowy kolor a zupie nadaje intensywnego żółtego koloru. Dodatkowo plusem przy hokkaido jest fakt że nie musimy obierać jej ze skóry.
Trawę cytrynową gotujemy w
bulionie na wolnym ogniu przez ok 25 min aby wydobyć z niej aromatyczny olejek który nadaje orientalny smak. Jeśli nie używamy
trawy cytrynowej to po prostu przygotowujemy ok 1 litr
bulionu.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z łyżka
oleju.Do
bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę
dynię, zeszkloną
cebulę, wyciśnięty
czosnek,
przyprawy, oraz starty na tarce o małych oczkach
imbir, można go też przecisnąć przez praskę do
czosnku . Ilość
imbiru zależy od waszych własnych upodobań. Jeśli dodajemy pastę z
curry należy zacząc ją dodawać w malutkiej ilości. Pół łyżeczki nadaje zupie pikantności a cała łyżeczka mocnej pikantności. Pastę
curry również dozujemy według własnych upodobań
smakowych.
Curry w proszku nie jest taka ostra i można dać śmiało 2 łyżeczki.Gotuemy wszystko na małym ogniu ok 20 minut po czym blendujemy zupę na krem.

PS. Jeśli obawiamy się konsystencji uzyskanego kremu możemy
dynię zblendować oddzielnie, i do zblendowanej dyni dolewać
bulionu, mieszając sprawdzać konsystencję jaka nam najlepiej odpowiada. Dopiero po tym gotować zupę 20 min na wolnym ogniu, dodając resztę składników z listy.

About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Pampkin spice –
przyprawa dyniowaProsta
sałatka z pieczoną
dynią >