ßßß
Krem z dynii na styl orientalny z zieloną pastą curry, imbirem oraz trawą cytrynową. Pikantny, aromatyczny i rozgrzewający. Zdecydowanie godny polecenia na chłodne jesienne dni.Składniki :1 kg dyni *polecam hokkaido1 cebulaok. 1 litra bulionu warzywnegopasta curry (zielona lub żółta )lub 2 łyżeczki curry w proszku1 łyżeczka słodkiej paprykisól lub sos sojowy2 ząbki czosnkukawałek startego świeżego imbiru2 laski trawy cytrynowej * opcjonalnie ale nie koniecznie
WykonanieDynię dokładnie myjemy , oczyszzamy z pestek. Kroimy na większe kawałki *nie obieramy jej ze skóry* i układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 st. przez 20 min aż do miękkości. Czas pieczenia troszkę uzależniony jest od rodzaju dyni. Dynia hokkaido piecze się szybko, 20 min.Po upieczeniu dynię hokkaido kroimy w mniejsze kawałki * kostkę * razem ze skóra, ponieważ skórka z dyni hokkaido jest mięciutka i nadaje się do zblendowania. Jeśli używamy dynię piżmową to po upieczeniu obieramy dynię ze skóry, która nie nadaje się do dalszego użycia bo jest twarda i nie smaczna. Dynia hokkaido ma bardzo mocno pomarańczowy kolor a zupie nadaje intensywnego żółtego koloru. Dodatkowo plusem przy hokkaido jest fakt że nie musimy obierać jej ze skóry.Trawę cytrynową gotujemy w bulionie na wolnym ogniu przez ok 25 min aby wydobyć z niej aromatyczny olejek który nadaje orientalny smak. Jeśli nie używamy trawy cytrynowej to po prostu przygotowujemy ok 1 litr bulionu.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z łyżka oleju.Do bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, zeszkloną cebulę, wyciśnięty czosnek, przyprawy, oraz starty na tarce o małych oczkach imbir, można go też przecisnąć przez praskę do czosnku . Ilość imbiru zależy od waszych własnych upodobań. Jeśli dodajemy pastę z curry należy zacząc ją dodawać w malutkiej ilości. Pół łyżeczki nadaje zupie pikantności a cała łyżeczka mocnej pikantności. Pastę curry również dozujemy według własnych upodobań smakowych. Curry w proszku nie jest taka ostra i można dać śmiało 2 łyżeczki.Gotuemy wszystko na małym ogniu ok 20 minut po czym blendujemy zupę na krem.
PS. Jeśli obawiamy się konsystencji uzyskanego kremu możemy dynię zblendować oddzielnie, i do zblendowanej dyni dolewać bulionu, mieszając sprawdzać konsystencję jaka nam najlepiej odpowiada. Dopiero po tym gotować zupę 20 min na wolnym ogniu, dodając resztę składników z listy.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Pampkin spice – przyprawa dyniowaProsta sałatka z pieczoną dynią >