Wykonanie
Zupki błyskawiczne, zwane popularnie "chińskimi zupkami", stały się jednym z najpopularniejszych fast foodów świata, ponieważ są smaczne, pożywne i zgodnie ze swoja nazwą - błyskawiczne w przygotowaniu w każdych warunkach, o ile tylko posiadamy wrzącą
wodę. Jednak nie wygląda to tak idealnie, jak brzmi: zupy, które kupuje się w postaci gotowych paczuszek z kolorowymi saszetkami przyprawowymi wewnątrz zawierają głownie
sól i mnóstwo glutaminianu
sodu, który ma przekonać nasze
kubki smakowe, że jemy coś wyjątkowo dobrego. Do tego odrobina
suszonych warzyw, konserwanty i antyzbrylacze, bo przecież zupka musi długo wytrzymać na sklepowej półce. Możemy jednak pokusić się o przygotowanie takiej zupki w domu, eliminując niepotrzebną chemię i dostosowując ilość
soli do własnego gustu.

3 łyżeczki
czosnku granulowanego (nie
soli czosnkowej!)2 łyżeczki suszonej
cebuli2 łyżeczki
suszonej pietruszki2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
imbiru2/3 łyżeczki
przyprawy "5 smaków"1/2 łyżeczki
curry1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuSkładniki mieszamy.Wykonujemy test smaku, dodając 1 łyżeczkę
przyprawy wraz z 1 łyżeczką
sosu sojowego do 250 ml wrzącej
wody. Jeśli uznamy to za potrzebne, zwiększamy / zmniejszamy ilość
soli i
pieprzu. Możemy dodać dowolną ilość
chili, jeśli zupa ma zawsze być pikantna.Na tym etapie też próbujemy, co nam będzie w przyszłości odpowiadało - 1 łyżeczka płaska
przyprawy, jedna czubata, a może 1,5 łyżeczki.
Przyprawę przechowujemy w szczelnie zakręconym pojemniku.Tutaj (klik) znajdziecie wskazówki, jak przygotować zupę z tą
przyprawą.