ßßß Cookit - przepis na Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)

Tartaletki (kruche babeczki z owocami i budyniem)

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Jaja faszerowane tuńczykiem
Poziomkowa Pokusa »
Coś innego, smacznego i kolorowego,myślę , że przypadnie wam do gustu ten mały smakołyk.Moi domownicy byli zachwycenie i zadowoleni , każdy dostał swoje małe ciacho na talerzyku.
Składniki na ciasto kruche:
200 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
200 g masło
100 g ksylitol Kłos Pol
2 żółtka
Nadzienie:
budyń 64 g
mleko 1.1/2 szklanki
ksylitol 1 łyżka Kłos Pol
Dodatkowo :
galaretka czerwona ( połowę z niej wsypujemy do szklanki)
galaretka żółta ( połowę z niej wsypujemy do szklanki)
jagody i truskawki do dekoracji
groch łuskany lub w całości
papier do pieczenia
Krok 1
Mąkę wsypuje na stolnice silikonową ( wcześniej przesiałam), robię w niej dołek i dodaje żółtka oraz pokrojone miękkie masło i ksylitol. Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywcza i do lodówki na 40 minut
Galaretki wsypuje do szklanek połowę z torebki i zalewam wrzątkiem 2/3 szklanki, mieszam do rozpuszczenia , zostawiam do ostygnięcia
Krok 2
Schłodzone ciasto wałkuję i wykładam małe formy do tarty dociskając boki dno i brzegi i odcinam nadmiar.Wycinam małe kwadraty z papieru do pieczenia i zakrywam foremki wsypując do środka groch do obciążenia.
Krok 3
Wkładam foremki do pieca nagrzanego w 180 stopniach i piekę 7 10 minut sprawdzając by za bardzo się nie spiekły.Po upieczeniu zostawiam do przestygnięcia i wyjmuje z foremek.
Krok 4
Gotuję śmietankowy budyń z ksylitolem w mniejszej ilości mleka i po zagotowaniu od razu przelewam do upieczonych tart.Dekoruje truskawkami i jagodami, wkładam do lodówki na jakieś 15 minut. Schłodzone zalewam galaretką na przemian żółta i czerwona . Chłodzimy do zgęstnienia galaretki, najlepsze są następnego dnia bo miękną .
poniedziałek, 10 października 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Muffiny z drobinkami czekolady
Przepyszne maleństwa, szybkie do zrobienia i każdemu zasmakują.Czyż nie lubimy smakołyku na jeden kęs?? Dla mnie będzie na dwa kęsy ummmm pycha. Składnik
Muffiny czekoladowo kajmakowe
Czekoladowe słodkości, pyszne kajmakowe rarytasy. Nie można sobie wyobrazić smaku, trzeba je zrobić i skosztować czego polecam wam naprawdę ochoczo . Składniki:
Muffiny z dodatkiem kawy
Dziś będzie nowość kulinarna, tego jeszcze nie robiłam.Trzeba było się odważyć i smakowo doświadczyć. Muffiny wyszły rewelacyjne o doskonałym smaku . Składniki:
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/10/Tartaletki-kruche-babeczki-z-owocami-i-budyniem.html