ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki

Jagodzianki

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Zapiekanka letnia z dużą ...
Deser Jagodowo bananowy na ... »
Jagodzianki
Sezon jagodowy trwa.Dziś będą pyszne jagodzianki,jedne z lukrem drugie z cukrem pudrem.
Jagodzianki:
4 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
5 żółtek
250 ml mleka
6 łyżek cukru brzozowego Kłos-Pol
2 łyżki masła
30 g drożdży świeżych
Dodatkowo :
jagody 20 łyżek opcjonalnie
Krok 1
Do misy wsypałam przesianą mąkę, wbiłam żółtka,dodałam mało, podgrzałam mleko i rozpuściłam w nim cukier, pokruszyłam drożdże, całość rozmieszałam i dodałam do mąki. Zostawiłam na 15 minut przykryte ściereczką by drożdże miały czas na wyrośnięcie.
Krok 2
Po 15 minutach wyrobiłam ciasto mikserem ( końcówka hak) tak z 10 minut.Zostawiłam do wyrośnięcia na 50 minut.Po tym czasie odgazowałam ciasto.
Krok 3
Ciasto podzieliłam na 10 równych części, do każdej wkładałam po dwie łyżki jagód i zawijałam bułeczkę tworząc wałeczek. Ułożyłam moje bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i "posmarowałam"mlekiem .Przykryłam ponownie aby wyrosły 20 minut wystarczy spokojnie.
Krok 4
Piekłam 25 minut w 170 stopniach.Ostudzone bułeczki polukrowałam i obsypałam cukrem pudrem.
czwartek, 07 lipca 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Chleb Pszenno orkiszowy ze słonecznikiem
Dziś pyszny chlebuś, robiłam go z rana więc będzie na kolację jak znalazł. Tym razem Pszenno orkiszowy. Składniki: 350 g mąki orkiszowej jasnej 150 g
Buły pszenne ze słonecznikiem
No to ciąg dalszy.... następne buły śniadaniowe ze słonecznikiem.Delikatne i smaczne, pasują na śniadanie,kolację czy do mięcha. Składniki: mąka pszenna tym 500
Buły pszenne z pestkami dyni
Od tygodnia dzień po dniu piekę buły. W zupełności starcza nam 8 szt . Śniadanie i kolację mamy z głowy. Pestki dyni podprażone smakuje rewelacyjnie. Skła
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/07/Jagodzianki.html