ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki polane lukrem

Jagodzianki polane lukrem

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Ogórki kanapkowe
Pierś faszerowana serkiem ... »
Dziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku.
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
250 ml mleka
50 g ksylitolu Kłos Pol
40 g świeżych drożdży
75 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
sok z cytryny tak z połowy
Dodatkowo:
mleko 50 ml do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
jagody 10 łyżeczek
cukier puder 100 g
młody jęczmień odrobinę
Krok 1
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, do miseczki wlewamy szklankę ciepłego mleka,dodajemy drożdże i ksylitol, mieszamy do rozpuszczenia.
Krok 2
W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże, delikatnie mieszamy aby powstała zawiesina.Przykrywamy ściereczka na 15 minut -drożdże zdążą wyrosnąć.
Krok 3
Dodajemy miękkie masło i jajo i sok z cytryny , wyrabiamy ciasto.Powinno być gładkie i elastyczne.Przykrywamy je i zostawiamy na 40 minut by wyrosło.
Krok 4
Po 40 minutach odgazowujemy ciacho i dzielimy ja na 10 części a jak wolicie troszkę większe to na 8 .Robimy placuszek i nakładamy jagody.Sklejamy ciasto pod spód i robimy wałeczek.Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.Pieczemy koło 20-25 minut w 170 stopniach.
Krok 5
Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.
niedziela, 07 sierpnia 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Chlebek idealny na tosty
Zachęcam do przygotowania domowego chleba idealnego na tosty .Pewnie myślicie ,że upieczenie takiego chlebka jest trudne i pracochłonne, więc mówię&nb
Rwane bułeczki z poziomkami
Ach zaskoczę dziś was,pyszne maleństwa z poziomkami zrobiłam.Nawet grama cukru nie dałam do poziomek, same w sobie były słodkie. Składniki: mąką 500 g typ 500 ż
Jagodzianki
Sezon jagodowy trwa.Dziś będą pyszne jagodzianki,jedne z lukrem drugie z cukrem pudrem. Jagodzianki: 4 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 5&nbs
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/08/Jagodzianki-polane-lukrem.html