ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z różyczek

Ciasto drożdżowe z różyczek

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Gulasz z łopatki wieprzowej ...
Blok czekoladowy z orzechami »
Ciasto drożdżowe osiągnęło furorę, znajomi i rodzina zachwycali się . Podoba im się kształt oraz wykonanie. Więc i wam polecam , pyszna i jeszcze raz pyszna. Rwane różyczki idealne na imprezę dla dzieci albo do kawki dla dorosłych :)
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej Kłos -Pol
1 szklanka mleka
40 g drożdży
1 jajko
150 g ksylitolu ( cukru brzozowego )
120 g stopionego letniego masła
szczypta soli
Dodatkowo:
mleko do posmarowania różyczek
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie ciasta :
Do Misy od robota wsypałam przesianą mąkę pszenną . Do szklanki wlałam połowę ciepłego mleka , dodałam do nich drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszałam do rozpuszczenia. Wlałam rozpuszczone drożdże do dołka w mace , delikatnie zamieszałam i zostawiłam do wyrośnięcia . Kiedy drożdże ładnie pracowały już dodałam resztę cukru druga połowę szklanki ciepłego mleka i rozpuszczone ostudzone masło . Całość wyrobiłam robotem ( około 10 minut) , zostawiłam przykryte ściereczką .Po godzinie ciasto pięknie wyrosło. Połowę ciasta rozwałkowałam cienko , podsypywałam je mąką . Szklanka wykrawałam kółka , kładłam jedno na drugim w rządku po 6 szt. Smarowałam mlekiem i zwijałam. Kroiłam nożem na połowę i tak powstawały różyczki. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i układałam różyczki w koło aż do ostatniej , zostawiłam je na 30 minut do wyrośnięcia . Posmarowałam mlekiem i wstawiłam do pieca nagrzanego do 170 stopni. Piekłam 30 minut w 170 stopniach . Po wyjęciu i przestudzeniu posypałam cukrem pudrem ( zmielonym ksylitolem )
piątek, 23 października 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/10/Ciasto-drozdzowe-z-rozyczek.html