Wykonanie
Zbliża się tłusty czwartek więc u mnie w domu smażenie racuchów, ale wyjątkowych bo z dodatkiem
banana. Robiliście tak kiedyś?
Składniki:- 2,5 szklanki
mąki- 3 łyżki
cukru- 20g
drożdży- 1 łyżeczka
masła- 2
żółtka- 1 szklanka ciepłego
mleka- 1 duży
bananWykonanie:Zarabiamy
drożdże . Utrzeć
jajka z
cukrem i dodać do masy z
mąką,
masła i resztą
mleka i wyrabiamy łyżką aż zaczną się robić bąbelki. I nadszedł czas na dodanie wyrośniętych
drożdży i wyrabiamy je razem z
ciastem, aż do odchodzenia ciasta od łyżki.Odstawiamy wszystko do wyrośnięcia w ciepłe miejsce zakryte ściereczką na ok 30min.Gdy ciasto już wyrośnie musimy je od razu zacząć smażyć nakładając łyżką i wkładając w środek kawałek
banana (pokrojony na plasterki i ten plasterek na cztery części) można włożyć więcej, ale trzeba uważać żeby był cały zakryty
ciastem, bo w innym razie się przypali.Pieczemy do zrumienienia się z dwóch stron i wyciągamy na durszlak. Posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!