ßßß
Składniki (2 porcje):Cukinia 400 gCebula biała średnia 1 sztCebula dymka 1 małaSeler naciowy 2 łodygiMarchewka 1 sztPietruszka 1 sztCzosnek 3 ząbkiOlej 1,5 łyżkiWoda 600 mlCytryna 1/4 sztBazylia (spora garść)Sól, pieprz, chilliSposób przygotowania:Cukinię i cebulę białą kroimy w plastry średniej grubości. Jeśli cukinia jest wyrośnięta wydrążamy z niej pestki. Pokrojone w plastry warzywa układamy na blaszce do pieczenia i przy pomocy pędzelka silikonowego delikatnie smarujemy olejem(ok. 0,5 łyżki). Ja w tym celu wykorzystałam olej kokosowy dzięki czemu uzyskałam dodatkowy lekko kokosowy posmak. Warzywa wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z termoobiegiem na około 20 minut lub do momentu gdy się ładnie zarumienią.
Na dnie garnka rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy drobno posiekaną cebulę dymkę, niewielkie kawałki selera naciowego i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy chwilę i zalewamy całość wrzącą wodą. Doprowadzamy do zagotowania, po czym dodajemy talarki marchewki i pietruszki, całość gotujemy do momentu gdy warzywa zmiękną. Następnie do garnka dodajemy upieczoną cukinię, cebulę i posiekaną bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie całość blendujemy na gładki krem, dodajemy sok z 1/4 cytryny a na koniec doprawiamy do smaku. Gotowe krem z pieczonej cukinii można zajadać.
Najbardziej lubię gdy w zupach typu krem coś chrupie, więc swoją wersję wzbogacam o prażone pestki dyni i grzankę z chleba pełnoziarnistego dzięki czemu otrzymuję sycący obiad. Krem z pieczonej cukinii świetnie smakuje również z łyżką tartego parmezanu. Koniecznie spróbujcie, cytryna robi w tej zupie ogromną robotę i pomimo, iż zestaw przypraw jest dość ubogi zupa wychodzi rewelacyjna! Oryginalny przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg „Smak Miłości” u mnie małe modyfikacje. Korzeń selera zamieniłam na naciowy aby dodać jeszcze więcej wartości odżywczych zupie i doprawiłam chilli aby przyśpieszyć przemianę materii, wyszło pysznie i bardzo rozgrzewająco.SmacznegoSmakUla.Podziel się...[Głosów:0 Średnia:0/5]