ßßß Cookit - przepis na Jogurt-owiec z jabďż˝kami

Jogurt-owiec z jab�kami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Buły śniadaniowe o smaku ...
Muffiny z drobinkami ... »
Mam dla was na dziś pyszne ciasto, można rzec , że to sernik na zimno lub jogurt-owiec. Ważne , że smaczne i mamy efekt czegoś innego. Miłe dla oka i idealne dla podniebienia.
Składniki na biszkopt:
jaja 5 szt
mąka pszenna typ 500 5 łyżek Kłos Pol
ksylitol 2 łyżki Kłos Pol
Składniki na środek:
jogurt typu greckiego 800 g
śmietana 30% 400 g
ksylitol 4 łyżki
żelatyna na 2 litry
Dodatkowo:
jabłka 6 szt
galaretka zielona 2 szt
woda 700 ml
Biszkopt:
Ubijamy jaj cale z ksylitolem na puch( masa nam się potraja). Przesiewamy mąkę nad ubitymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką.Formę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu formę wykładamy folią aluminiową i wkładamy nasz biszkopt.
Masa jogurtowa:
Żelatynę wsypujemy do garnuszka zalewamy wodą ( tyko tyle aby zamieszać, żelatyna spęcznieje. Włączamy gaz i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatyna rozpuszczona więc wlewamy do niej( już letniej) śmietanę 200 ml i mieszamy ( nie powstaną grudki bo żelatyna jeszcze ciepła . Będzie lekko jeszcze lejąca, taki ma być.
Do misy przekładamy jogurty greckie ,osobno ubijamy śmietanę z ksylitolem i dodajemy do jogurtów greckich.Teraz masę przekładamy do naszego garnka z żelatyną i śmietaną porcjami i mieszamy ( To sposób by nam się nie skawaliła żelatyna) Po wymieszaniu od razu przekładamy naszą masę jogurtowa na biszkopt, wyrównujemy i do lodówki.
Wierzch :
Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wody, ścieramy jabłka obrane i wkładamy do letniej galaretki , mieszamy i przekładamy na masę jogurtową i do lodówki po 2 godzinach można jeść. Polecam jednak przetrzymać na noc w lodówce, będziemy pewni że zastygnie porządnie.
środa, 21 września 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
Szarlotka z żurawiną
Jabłuszka na razie królują w kuchni. Pyszny zapach unosi się w kuchni i leci do każdego zakamarka . Czuć na korytarzu i u sąsiadów. Składniki: 3 szklanki m
Jabłecznik bezglutenowy
Postanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik bezglutenowy, nie wiedziałam jak mi to wyjdzie, czy będzie dobry.Pomimo tego zaryzykowałam bo inaczej nie dowiedziała
Tarta grzechu warta,poziomki i jagody ...............
Poziomki mam, jagody mam .Dziś powstanie tarta grzechu warta hihihi. Delikatny biszkopt z leśnymi owocami zalany galaretką. Składniki na tartę biszkoptową: 2 ja
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/09/Jogurt-owiec-z-jablkami.html