ßßß
Sernikobrownie z dynią to pyszne sezonowe ciasto. Wspaniały kolor i aromat czekoladowo - pomarańczowy sprawiają, że to najbardziej pożądane brownie nadchodzącej jesieni ;-). Wypróbujcie koniecznie!Składniki na masę brownie:180 g masła300 g gorzkiej czekolady1 łyżka kakao3 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii220 g drobnego cukru do wypieków100 g mąki pszennej½ łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać tylko do połączenia.Składniki na dyniową masę serową:250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g serka mascarpone2 duże jajka90 g drobnego cukru do wypieków250 g puree z dyni*1 łyżka skrobi ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennejświeżo otarta skórka z 1 pomarańczy (wcześniej wyszorowanej szczoteczką i wyparzonej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Jeśli masa serowa będzie wydawała się zbyt gęsta (co zależy od gęstości dyniowego puree) należy dodać do niej odrobinę (do kilku łyżek) śmietany kremówki i wymieszać.Wykonanie:Masę brownie przelać do formy o wymiarach 33 x 23 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na masę brownies wyłożyć dyniową masę serową. Masy wymieszać widelcem, robiąc esy-floresy, by ciasto miało ciekawy wygląd.Piec w temperaturze 165ºC bez termoobiegu przez około 45 - 50 minut. Wypieczone ciasto lekko się podniesie i przy dotyku będzie wypieczone.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).