ßßß
Wszystko, a może nawet więcej, czego oczekujecie po idealnym serniku jesiennym! Pyszna, intensywna i gruba masa brownie, lekko mazisty sernik pomarańczowy i najlepsze powidła śliwkowe z pomarańczą (z domowego przepisu). Wyjątkowy smak, obok którego nie można przejść obojętnie - nawet zatwardziali przeciwnicy serników nakładali sobie dodatkową porcję ;-). Deser jest sycący i podzielny, ciasto przygotowujemy w dwóch etapach - najpierw pieczemy brownie a następnie w kąpieli wodnej sernik. Bardzo polecam!Składniki na brownie:120 g masła200 g gorzkiej czekolady2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii140 g drobnego cukru do wypieków65 g mąki pszennej1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia.Masę czekoladową przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec około 20 - 22 minuty w temperaturze 160ºC lub do wypieczenia (patyczek włożony w w ciasto może być oblepiony od czekolady, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta).Składniki na masę serową:500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 ml śmietany kremówki 36%3 duże jajka3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków3 łyżki skrobi ziemniaczanejskórka otarta z 1 pomarańczy (wyparzonej)1 łyżka soku z pomarańczyWszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić twaróg, śmietanę, jajka, cukier, skrobię, skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników.Na podpieczony spód brownie (może być gorący) przelać delikatnie masę serową, wyrównać. Spód i boki formy owinąć szczelnie folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić.Dodatkowo:1/2 - 2/3 szklanki powideł śliwkowych z pomarańcząPowidła równo rozprowadzić na schłodzonym serniku. Kroić, podawać.* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej : kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.Smacznego :-).
