Wykonanie
To zdecydowanie najlepsza rolada czekoladowa jaką kiedykolwiek
jadłam. Tuż przed jej upieczeniem miałam spore obawy, że może będzie zbyt słodka, w końcu jest z dodatkiem nutelli. Już po pierwszym kawałku moje obawy okazały się nietrafione - rolada jest idealna! I smakuje nie tylko czekoladoholikom! :) Przepis w całości pochodzi z moich wypieków.

Składniki na roladę:- 4
jajka,- 100 g drobnego
cukru do wypieków,- 100 g
mąki pszennej,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 50 g startej
gorzkiej czekolady,- 4 łyżki
kakao,- dodatkowo: 16 g
cukru z
wanilią.Składniki na krem:- 4-5 łyżek nutelli,- 250 g
mascarpone.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec partiami dodajemy
cukier, a następnie po jednym
żółtku. Po chwili bardzo powoli dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao i
czekoladę. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary: 28x42). Pieczemy ok. 12-15 minut. W tym czasie przygotowujemy ręcznik kuchenny, na który wysypujemuy równomiernie
cukier z
wanilią. W trakcie pieczenia warto sprawdzać, czy rolada jest już upieczona, gdyż przetrzymanie jej w piekarniku za długo chociażby o 1 minutę spowoduje, że w trakcie zawijania z kremem będzie pękała. Kiedy rolada będzie upieczona, wyjmujemy ją natychmiast z piekarnika i kładziemy na przygotowanym ręczniku papierem do góry. Powolutku go zrywamy, a następnie zawijamy roladę wraz z ręcznikiem. Czekamy do całkowitego wystudzenia.W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy
serek mascarpone z nutellą. Kiedy rolada będzie już ostudzona, rozwijamy ją i smarujemy kremem. Natychmiast zawijamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej w folii aluminiowej. Smacznego!!!